Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaustavlja progres bolesti

HZZO konačno odobrio lijek neophodan za malenu Lotu: "Ona već prima terapiju, podnosi je savršeno"

Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lota Komljenović i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lota Komljenović i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lota Komljenović i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lota Komljenović i Mato Barišić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lota Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Igor Komljenović i Jasmina Jambrek Komljenović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Šestogodišnja Lota, djevojčica koja je jedna od troje oboljelih u Hrvatskoj od rijetke i teške progresivne bolesti – mukopolisaharidoze tip 4, počela je primati lijek koji će zaustaviti njezin progres.

Posljednja dva tjedna djevojčica Lota iz Jušića, malog mjesta na Kvarneru, putuje u Zagreb, u Klaićevu bolnicu po terapiju za svoju bolest koja joj je dijagnosticirana prije tri godine. Tijekom mukopolisaharidoze tip 4, oboljelima se razvijaju organi, ali ne i tijelo te u prosjeku žive 25 do 30 godina, ukoliko ne primaju terapiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Budući da lijek za tu bolest nije bio na listi HZZO-a, djevojčici je šestomjesečnu terapiju donirala farmaceutska tvrtka koja ga proizvodi.

Lotin otac Igor nam je rekao da će Lota šest mjeseci primati donaciju. No, budući da je lijek od petka na listi HZZO-a, ne mora brinuti da će nakon šest mjeseci ostati bez terapije.

''Za sada nema nikakvih nuspojava. Lota terapiju podnosi savršeno, nema nikakvih problema. Na terapiju u Klaićevu bolnicu u Zagrebu dolazimo srijedom i primanje lijeka traje četiri sata'', rekao je Igor za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr) Spinrazu će dobiti svi Kristina je prije nekoliko mjeseci u Dnevniku Nove TV od tuge zaplakala, a danas ima razlog za osmijeh

Pročitajte i ovo Bolnica, ilustracija (Foto: Getty) SUMNJA NA TUMOR Apsurdi hrvatskog zdravstva: Teško bolesnom i polupokretnom otočaninu rekli da mora sam slati nalaze u Zagreb

Prema protokolu lijek u referentnom centru, a to je Klaićeva, primat će godinu, dvije, a tada bi terapije možda mogla primati i u riječkoj bolnici koja joj je bliže. Budući da se radi o teškoj i progresivnoj bolesti, lijek mora primati do kraja života.

Djevojčica u školu kreće na jesen i budući da se nalazi u malom mjestu, kaže Igor, neće biti nikakvih problema prilagoditi se njezinim potrebama.

Podsjetimo, lijek za tip mukopolisaharidoze od koje boluje Lota postoji. Još od 2014. odobrila ga je Euopska komisija za lijekove i time je postao dostupan za naše tržište. Da dođe na listu HZZO-a trebalo je pričekati sredinu 2019.

Aktualno U Zagrebu jak vjetar rušio stabla i dizao krovove, tuča poharala okolicu Lepoglave: Meteoalarm izdao upozorenje za cijelu zemlju Tuča u Zagrebu (Dnevnik.hr) Tuča u Zagrebu (Dnevnik.hr) +0 Tuča u Zagrebu (Dnevnik.hr) Hrvatska U Zagrebu jak vjetar rušio stabla i dizao krovove, tuča poharala okolicu Lepoglave: Meteoalarm izdao upozorenje za cijelu zemlju 1/2 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene