Problemi u hrvatskom zdravstvu gotovo da su već postali uobičajena pojava – gotovo svakodnevno slušamo i čitamo o manjku sredstava, liječnika, sestara, lijekova...

Galerija


Teško bolesni i slabije pokretni 67-godišnjak koji živi na otoku Molatu nedavno je i na vlastitoj koži doživio posljedice tog "rastrojenog" sustava.

Vezani članci Pomorska policija, ilustracija Havarija kod Zadra: Potonuo ribarski brod, dvojica ribara satima plutala u moru Slika nije dostupna NJEMAČKA POLICIJA OTVORILA ISTRAGU Tri osobe preminule nakon alternativnog liječenja raka

Zbog sumnje u tešku tumorsku dijagnozu liječnik ga je poslao na dodatne pretrage u zadarsku Opću bolnicu. Ondje je obavio biopsiju i dodatne krvne pretrage, no potom mu je liječnik kazao da taj uzorak sada mora sam poslati u Zagreb, i to u primjerenim uvjetima, ne bi li materijal ostao sačuvan za analizu, koja mora biti provedena u roku od pet sati, piše Slobodna Dalmacija.

Treba napomenuti da otok Molat ima jednu vezu sa Zadrom rano ujutro, a drugu u 14 sati, kada se katamaran vraća iz Zadra na Molat. Kako bi bolesna i slabo pokretna osoba trebala u takvim okolnostima sama otići do Zadra i slati uzorke, nije objašnjeno.

"Nažalost, tako radimo godinama jer nemamo drugog izbora ako želimo pomoći pacijentima da što prije dođu do dijagnoze. Zadarska bolnica ima sklopljen ugovor s dostavnom tvrtkom preko koje svaki dan u ranim poslijepodnevnim satima razne uzorke šaljemo u specijalizirane laboratorije u Zagreb. Međutim, postoje specifične pretrage, a ovo je jedna od takvih, u kojima krv ili drugi uzorak ne smije čekati i mora stići do Zagreba u roku od pet sati kako bi uopće bio valjan za analizu. U tom slučaju dostava preko te tvrtke nije moguća jer nikako ne bi stigli na vrijeme pa se pacijenti organiziraju privatno i sami šalju.

Nažalost, drugog načina nemamo, osim da pacijente odmah pošaljemo u Zagreb da tamo rade pretrage. Ovako im pokušavamo olakšati da barem zbog toga ne idu gore, nego da ono što mogu obave u svojoj bolnici", rekao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Edi Karuc.

"Ne mogu sve bolnice raditi sve pretrage jer to zahtijeva educirane ljude, posebne uvjete i skupu tehnologiju. Zato i imamo specijalizirane laboratorije koji se uglavnom nalaze u Zagrebu, a mi u toj situaciji pokušavamo napraviti najbolje što možemo. Od dva zla izaberemo manje i napravimo pretrage, umjesto da čovjeka šaljemo na dva dana u Zagreb zbog toga. To je najviše što u ovom trenutku možemo", zaključuje dr. Karuc.