Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Natječaji nisu diskriminatorni"

HZZ reagirao na našu priču o socijalnoj radnici koju su slali na natječaj, a onda ju odbili: "Mjere nisu pravo, već mogućnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za zapošljavanje oglasio se o slučaju socijalne radnice koju su uputili da se javi na natječaj za posao u dom za starije u Okučanima, a nakon što ju je dom htio zaposliti, stigla je odbijenica istog tog HZZ-a.

U HZZ-u ističu kako svaki poslodavac sam postavlja uvjete za zapošljavanje te nakon što se oglas zaprimi i objavi, njihov savjetnik radi izbor prema uvjetima koje je poslodavac postavio te upućuje kandidate  među kojim poslodavac radi izbor onoga koga će zaposliti.

Pročitajte i ovo Ilustracija POMOĆ I NAKNADA Država kažnjava nezaposlene koji se žele obrazovati? ''Odobrili su mi zahtjev, krenula sam, ali ima jedan problem'' Slika nije dostupna Nakon šest mjeseci pada OPET SVE PO STAROM Porastao broj nezaposlenih u rujnu; Ministar Mrsić tvrdi: 'Kriza je iza nas'

"U konkretnom slučaju natječaj je raspisan za pripravnika i poslodavac je naglasio mogućnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Budući da kandidati nisu udovoljavali ciljanim skupinama za financiranje pripravništva, a u isto vrijeme imamo kandidata koji zadovoljavaju uvjete koje je postavio poslodavac, upućeni su kandidati prema zahtjevima poslodavca. Nije bilo prepreke da poslodavac zaposli izabranog kandidata ako mu radnik treba jer, naglašavamo, mjere aktivne politike zapošljavanja namijenjene su teže zapošljivim osobama i nisu pravo, već mogućnost koju poslodavac može iskoristiti", poručuju iz HZZ-a.

Drugim riječima, Dom za starije imao je mogućnost socijalnu radnicu Sanju Blatančić zaposliti i bez korištenja poticajnih mjera. 

Sa Zavoda naglašavaju kako su potpore za zapošljavanje mogućnost koja se veže uz pojedine ciljane skupine nezaposlenih osoba kako bi se onim skupinama koje imaju neki od faktora otežanog zapošljavanja olakšalo zaposlenje. Također, mjerama se nastoji umanjiti gubitak koji poslodavac može imati u početku rada budući da kandidat nije u mogućnosti dostići punu produktivnost.

"Stoga mjere aktivne politike i nisu namijenjene svim nezaposlenima osobama, već samo nekima koje imaju otežan pristup zapošljavanju, a što može biti nedostatak radnog iskustva, dugotrajna nezaposlenost, niska razina obrazovanja, dob i slično. Natječaji ne mogu biti diskriminatornog karaktera", poručuju s HZZ-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene