Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sreća nije dugo trajala

Još jedna apsurdna priča: S HZZ-a je poslali na natječaj i dobila je posao, no pravi je šok tek uslijedio

Hrvatski zavod za zapošljavanje
Hrvatski zavod za zapošljavanje Foto: DNEVNIK.hr
Dobiti posao bez veze i poznanstva u Hrvatskoj i inače je pothvat, a dobiti ga uslijed koronakrize prava je lutrija. No socijalna radnica Sanja Blatančić nije mogla dugo uživati u svom zgoditku.

Savjetnica na Zavodu za zapošljavanje u Slavonskom Brodu Sanju je uputila da se javi na natječaj za socijalnog radnika pripravnika u Domu za starije u 80 kilometara udaljenim Okučanima.

Sanja nije polagala puno nade u to jer, kako kaže, kad izađe natječaj, najčešće se već zna tko će dobiti posao. Ipak, nije željela izgubiti prava koja ostvaruje kao nezaposlena osoba te se prijavila.

"Obavili smo razgovor i nakon nekoliko dana iz doma su me obavijestili da sam dobila staž. Nisam mogla vjerovati, ali sreća je kratko trajala. Taj isti HZZ koji me poslao na natječaj odbio je zahtjev doma da me zaposli uz poticajne mjere. Objašnjenje je bilo kako sam nezaposlena bila 5 umjesto 6 mjeseci, što je jedan od uvjeta za ostvarivanje mjera. Pa valjda su u HZZ-u to trebali znati, zašto su me onda uopće slali?" pita se Sanja.

Što je pisalo u natječaju?

Objašnjava nam kako je u tekstu natječaja pisalo da postoji mogućnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja, ali da u samom natječaju objavljenom na stranicama HZZ-a nije bilo navedeno da se na njega mogu javiti samo osobe koje su minimalno šest mjeseci bez posla.

U natječaju čiji nam je tekst dostavila navodi se kako kandidati moraju imati završen fakultet i vozačku dozvolu kategorije B te opis samog radnog mjesta. Spominje se i mogućnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve na jednom mjestu Objavljene detaljne mjere za očuvanje radnih mjesta: Pogledajte tko ima pravo na naknadu i koliku

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Može i u ratama Počela kontrola poduzetnika koji su u koronakrizi dobili potpore: Ako se otkrije muljaža, novac mora biti vraćen državi

Priča nam kako je nakon što su je iz doma obavijestili da je dobila posao kupila i polovni auto kako bi se mogla odvesti do doma koji je nekoliko kilometara udaljen od željezničke stanice u Okučanima, 80 kilometara od njezina doma.

"Nije to bogzna kakav auto, ali svejedno", kaže Sanja.

HZZ: "Natječaji ne mogu biti diskriminatorni"

Kontaktirali smo i s HZZ-om u Slavonskom Brodu, u kojem su nam kratko poručili da su zatražili očitovanje savjetnice te će se o svemu oglasiti pisanim putem. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Svaki poslodavac sam postavlja uvjete za zapošljavanje i nakon što se oglas zaprimi i javno objavi, savjetnik za zapošljavanje vrši izbor prema uvjetima koje je postavio poslodavac i upućuje kandidate među kojim poslodavac vrši izbor onoga koga će zaposliti.

U konkretnom slučaju natječaj je raspisan za pripravnika i poslodavac je naglasio mogućnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Budući da kandidati nisu udovoljavali ciljanim skupinama za financiranje pripravništva, a u isto vrijeme imamo kandidata koji zadovoljavaju uvjete koje je postavio poslodavac upućeni su kandidati prema zahtjevima poslodavca.

Nije bilo prepreke da poslodavac zaposli izabranog kandidata ukoliko mu radnik treba, jer naglašavamo, mjere aktivne politike zapošljavanja namijenjene su teže zapošljivim osobama i nisu pravo već mogućnost koju poslodavac može iskoristiti.

Ukoliko izabrani kandidat ima neki od faktora otežanog zapošljavanja, poslodavac ima mogućnost dobiti i potporu na zapošljavanje koje su definirane Uvjetima i načinima provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Potpore za zapošljavanje nisu pravo već mogućnost koja se veže uz pojedine ciljane skupine nezaposlenih osoba kako bi se ciljanim skupinama koje imaju neki od faktora otežanog zapošljavanja olakšao prelazak iz nezaposlenosti u zaposlenost i kako bi se umanjio gubitak koji poslodavac može imati u početku rada budući da kandidat nije u mogućnosti dostići punu produktivnost. Stoga mjere aktivne politike i nisu namijenjene svim nezaposlenima osobama već samo nekima koje imaju otežan pristup zapošljavanje, a što može biti nedostatak radnog iskustva, dugotrajna nezaposlenost, niska razina obrazovanja, dob i slično.

Natječaji ne mogu biti diskriminatornog karaktera", poručuju iz HZZ-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene