Obavijesti Video Pretražite Navigacija
polugodišnje usklađivanje

Dobre vijesti za umirovljenike: Objavljeno koliko rastu mirovine i kada stižu zaostaci

HZMO je objavio da mirovine od 1. siječnja rastu 5,37 posto, a razlika od uvećanja stiže u travnju.

Mirovine od 1. siječnja rastu za 5,37 posto temeljem redovitog polugodišnjeg usklađivanja s potrošačkim cijenama i prosječnim bruto plaćama, a povećane mirovine isplatit će se u travnju s mirovinom za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču, izvijestio je HZMO u petak.

Budući da je aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. srpnja 2022. iznosila 10,31 eura (77,65 kuna), a stopa povećanja AVM-a od 1. siječnja 2023. iznosi 5,37 posto, novi AVM iznosi 10,86 eura (81,82 kuna).

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) odluku o podizanju AVM-a donio je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća, a na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine primjenjuje se 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine.

Pročitajte i ovo Rast povlaštenih mirovina - 1 Nekima je baš veselo Rastu povlaštene mirovine: Braniteljima, sucima, saborskim zastupnicima... Najveća će iznositi i više od 1500 eura

Određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Na sjednici je donesena i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2023. prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža iznosi 11,19 eura (84,31 kune).

Donesena je i odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. siječnja 2023. prema kojoj osnovica zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 248,72 eura (1873,98 kune) te odluka o faktoru osnovne mirovine koji iznosi 0,75.

Pročitajte i ovo Marija, umirovljenica Slaba utjeha Mirovine rastu, ali i to povećanje već je pojela inflacija: "Preživljavam tako što sam naučila na skromnost"

HZMO je također donio Odluku o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za 2023. godinu, koja se od 1. siječnja 2023. određuje u svoti od 339,54 eura (2558,25 kuna) mjesečno i odluku o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za 2022. godinu koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2023.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene