Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zajednica županijskih zajednica Udruga hrvatskih ratnih vojni invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) šokirana je odlukom Ustavnog suda o ukidanju izravnog upisa djece hrvatskih branitelja u srednje škole, visoka učilišta i na fakultete, stoji u današnjem priopćenju HVIDR-e.


"Šokirani smo odlukom Ustavnog suda RH o ukidanju čl. 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, jer smatramo da se navedenom odredbom ne reguliraju nikakve privilegije za djecu branitelja, već samo prednost pri upisu u obrazovne ustanove na osnovu pokazanog znanja na prijamnim ispitima", ističe se u priopćenju. 

Vezani članci Slika nije dostupna Interesa ima i deset puta više, ali ovaj hrvatski fakultet smije upisati samo 50 brucoša Slika nije dostupna Počeli upisi na fakultete: Koji su smjerovi najtraženiji?

"Očito je da je dio sudaca Ustavnog suda podlegao pritiscima samozvanog HHO-a, zagrebačkog Sveučilišta i Nezavisnog sindikata znanosti nakon neviđene medijske hajke koja je
organizirana u hrvatskoj javnosti s ciljem prozivanja djece hrvatskih branitelja nositeljima privilegija", navodi se.

"Jasan je cilj HHO-a i sličnih odbora u kojima se sustavno radi na kriminalizaciji Domovinskog rata, ali smo duboko razočarani stavom društva i pravne države za koje smo se borili, da su naša djeca prozvana građanima drugog reda u nametnutoj krivoj percepciji javnosti da su djeca branitelja privilegirane skupine, iako se ukinutom zakonskom odredbom ne krši ustavna odredba jednakosti pred zakonom", ističu u HVIDR-i.

Obzirom da djeca branitelja ostvaruju prednost (a ne privilegije) pri upisu u obrazovne ustanove samo pod uvjetom da prijeđu bodovni odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit, dodaje se.

"Nezadovoljni ovom odlukom, kao i opetovanom krivom interpretacijom sredstava javnog priopćavanja o privilegijama i upisu bez polaganja prijamnog ispita, provest ćemo raspravu na tijelima naše udruge i poduzeti odgovarajuće pravne korake kada budemo imali uvida u sve pravne aspekte predmetne odluke, te ćemo tražiti širu društvenu raspravu u svezi navedene problematike", stoji u priopćenju HVIDR-e kojeg je potpisao predsjednik Josip Đakić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju