Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HVIDR-a šokirana odlukom Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednica županijskih zajednica Udruga hrvatskih ratnih vojni invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) šokirana je odlukom Ustavnog suda o ukidanju izravnog upisa djece hrvatskih branitelja u srednje škole, visoka učilišta i na fakultete, stoji u današnjem priopćenju HVIDR-e.

"Šokirani smo odlukom Ustavnog suda RH o ukidanju čl. 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, jer smatramo da se navedenom odredbom ne reguliraju nikakve privilegije za djecu branitelja, već samo prednost pri upisu u obrazovne ustanove na osnovu pokazanog znanja na prijamnim ispitima", ističe se u priopćenju. 

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Studenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Kriteriji za mnoge previsoki Loši rezultati državne mature stigli na naplatu: Na hrvatskim fakultetima više od 16.000 praznih mjesta

"Očito je da je dio sudaca Ustavnog suda podlegao pritiscima samozvanog HHO-a, zagrebačkog Sveučilišta i Nezavisnog sindikata znanosti nakon neviđene medijske hajke koja je
organizirana u hrvatskoj javnosti s ciljem prozivanja djece hrvatskih branitelja nositeljima privilegija", navodi se.

"Jasan je cilj HHO-a i sličnih odbora u kojima se sustavno radi na kriminalizaciji Domovinskog rata, ali smo duboko razočarani stavom društva i pravne države za koje smo se borili, da su naša djeca prozvana građanima drugog reda u nametnutoj krivoj percepciji javnosti da su djeca branitelja privilegirane skupine, iako se ukinutom zakonskom odredbom ne krši ustavna odredba jednakosti pred zakonom", ističu u HVIDR-i.

Obzirom da djeca branitelja ostvaruju prednost (a ne privilegije) pri upisu u obrazovne ustanove samo pod uvjetom da prijeđu bodovni odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit, dodaje se.

"Nezadovoljni ovom odlukom, kao i opetovanom krivom interpretacijom sredstava javnog priopćavanja o privilegijama i upisu bez polaganja prijamnog ispita, provest ćemo raspravu na tijelima naše udruge i poduzeti odgovarajuće pravne korake kada budemo imali uvida u sve pravne aspekte predmetne odluke, te ćemo tražiti širu društvenu raspravu u svezi navedene problematike", stoji u priopćenju HVIDR-e kojeg je potpisao predsjednik Josip Đakić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene