Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U niskom startu

Maturanti upisuju fakultete: Doznajte nakon kojih je najlakše pronaći posao, ali i koji su najtraženiji

Aktualno Galerija Nika, Zagreb Nika, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Jasna Lovrić, Medicinski fakultet Zagreb Jasna Lovrić, Medicinski fakultet Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje Foto: DNEVNIK.hr Upisi na fakultete - 1 Upisi na fakultete - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Upisi na fakultete - 2 Galerija 1/8 >>
Maturanti u niskom startu čekaju upise na fakultete, točnije, oni koji su uspjeli upasti. U vrhu najpoželjnijih su FER i medicina. Gužva je na još nekoliko studija, a reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica provjerila je i s kojima će najbrže do posla.

Niki i Patriku pao je kamen sa srca. Upali su na željene fakultete. Patrik na medicinu, Nika na ekonomiju.

"Baš je olakšanje, bio je jako veliki stres, ali evo napokon je gotovo i sad idemo dalje na fakultet", rekla je Nika.

Ako se gleda prvi izbor, u top tri najpoželjnija fakulteta ove godine su FER, zagrebačka Ekonomija i Medicinski fakultet u Zagrebu. Za upisati medicinu - uz maturu - trebalo je položiti prijamni. Čak pola maturanata - njih 56%, nije prošlo prag na tom ispitu. Ipak, kvota je popunjena.

Pročitajte i ovo Ljeto na kopnenoj plaži Osvježenje u Dravi Ne morate ići na more da biste se rashladili: Na ovu popularnu kopnenu plažu dolazi više od 10.000 ljudi

"Već dugo vremena svi svjedočimo da su samo petice, lov na petice, a to nije pravo mjerilo znanja što pokazuje i matura i prijemni ispiti na fakultetima. Mi to znamo od početka i zato medicina godinama ima prijemni ispit i mi ne odustajemo", poručila je Jasna Lovrić, profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kad se u obzir uzmu kvota i interes, najveći pritisak je na izvanredni studij sestrinstva. Za jedno mjesto konkurira čak pet kandidata. Prima ih se 20. Slijede studiji fizioterapije, logopedije, psihologije i na petom mjestu ponovno studij sestrinstva, ali u Osijeku. Mladi sve više gledaju i što će im omogućiti siguran posao, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Studijski programi u području zdravstva, tu je još logopedija i psihologija. To su definitivno studijski programi koji omogućavaju brzo zaposlenje", istaknuo je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

A s čim se najbrže dođe do posla? Evo što kažu u Zavodu za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Ekstremne vrućine - 4 Opasno po zdravlje Velike vrućine prijete Hrvatskoj, dramatično i u nekim državama Europe te SAD-u: "Zaspao sam na betonu i dobio opekline trećeg stupnja"

"Medicina, farmacija, računarstvo, elektrotehnika, strojarstvo, matematika i fizika nastavnički smjer te rehabilitacija i logopedija", napomenuo je Dražan Dodig iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na pitanje reporterke u kojem roku oni nađu posao odgovorio je: "Pa vjerujem jako brzo jer su to sve vrlo tražena zanimanja."

Za razliku od komparativne književnosti ili recimo - filozofije i politologije. Tko se ne uspije sad upisati, može na jesenskom roku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene