Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo popis lijepih želja

Hrvatskoj prijeti kazna iz Bruxellesa zbog neravnoteže privatnog i poslovnog života roditelja

Aktualno Galerija Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 4 Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 3 Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 2 Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prava roditelja pod povećalom Bruxellesa - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatskoj se smiješi velika kazna iz Bruxellesa i to zbog toga što ne pazi na ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš je provjerio znaju li roditelji koja su im uopće prava i koliko ih žele, a koliko u praksi i mogu koristiti.

Sunce je napokon omogućilo roditeljima i djeci igru na otvorenom. Koji roditelj male djece ne bi volio cijeli ovakav dan provesti s njima na igralištu? Ali treba raditi, a Europska komisija opomenula je Hrvatsku da nije implementirala mjere za fleksibilnost između privatnog i poslovnog života mladih roditelja.

Očinski i roditeljski dopust, pružanje osobne skrbi, fleksibilno radno vrijeme. U Europi bi trebao biti standard, ali je kod nas, čini se, uglavnom samo popis lijepih želja.

"To je u Skandinaviji već standard koliko znam godina, tako da da, apsolutno da. I super je da tata bude više s djecom nekad nego mama tako da ne bude uvijek taj stari patrijarhat“, rekao je otac Marko.

Pročitajte i ovo Objavljen europski Atlas migracija - 1 najnoviji podaci Hrvatska bilježi 700 posto više tražitelja azila: Pogledajte od kuda dolazi najveći broj zahtjeva

Očevi ne posežu uvijek za roditeljskim dopustom, a očinski, odnosno 10 slobodnih dana za rođenje djeteta nitko im ne brani, već za tu novost od kolovoza prošle godine nerijetko i ne znaju.

"Očinski dopust koji svaki otac ima pravo do šestomjesečne dobi djeteta iskoristiti svi to stavljaju u isti kalup kao i roditeljski dopust koji tradicionalno se očevi opet odriču u korist majki“, kazao je Matej Korša iz Udruge Tata i pol.

Majkama pomoć oca puno znači. Ivani je ova novost koristila: "Kad sam prvo dvoje djece rodila toga nije bilo. Sad kad sam rodila treće, toga je bilo i nama je to stvarno bilo super jer smo mogli više vremena provesti skupa pogotovo, u tim prvim danima.“

Više vremena trebali bi imati svi roditelji djece mlađe od osam godina jer Komisija želi da imaju pravo tražiti skraćeno ili fleksibilno radno vrijeme.

Tako majka Petra smatra da se mnogi ne usude od poslodavca tražiti skraćeno radno vrijeme jer kod kuće imaju malo dijete. Iako bi svi trebali imati pravo na to, Petra je dodala: "nije to tako u praksi."

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen i Charles Michel Nije bio sam Objavljeni putni nalozi čelnika EU-a, neki su podaci šokantni: Jedno propovijedaju, a drugo rade

Otac Nikša je istaknuo da je u Austriji, Norveškoj, Nizozemskoj to vrlo jednostavno. U Hrvatskoj fleksibilnost ovisi o fleksibilnosti vrtića ili baka i djedova.

"Baka servis je trenutno u akciji da između jedne lijepe djevojčice i jednog lijepog dječaka“, rekla je baka Slavica.

I dok je Zakon o rodiljinim i roditeljskim potporama Hrvatska izmijenila, fleksibilni radni uvjeti bit će pod povećalom Bruxellesa.

Andrea Čović Vidović iz Ureda Europske komisije u Hrvatskoj je kazala: "11 država članica uključujući i Hrvatsku imaju dva mjeseca da taj dio korigiraju odnosno da se sve odredbe počnu primjenjivati. U načelu je uredba trebala biti u primjeni od kolovoza 2022.“

Ako se odredbe ne zadovolje u roku - Komisija može tužiti države na Sudu Europske unije.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene