Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nedostaje lijekova

Četvero djece i mladih umrlo od infekcije koja se lako liječi: "Možete zamisliti očaj roditelja i djece, ali i naš"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od šarlaha je preminulo četvero djece i mladih u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a najmlađa je imala samo četiri godine. Problem je što u bolnicama nedostaje ključnog lijeka - penicilina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i pedijatri u Njemačkoj upozorili su na sve veći broj oboljelih od šarlaha, a u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija od te je bolesti preminulo četvero djece i mladih. Najmlađa osoba koja je umrla imala je samo četiri godine. 

Bolest se lako liječi penicilinom, ali je problem što ga u mnogim bolnicama nema, kao i nekih drugih važnih lijekova. 

Pročitajte i ovo Pedijatar: Ilustracija - 5 Komplikacije su rijetke Raste broj mališana oboljelih od jedne zarazne bolesti, posebno se širi među vrtićkom djecom: Pedijatrica otkriva koji su prvi simptomi

"Streptokoki mogu uzrokovati šarlah, ali ako krenu dalje u tijelo jer naiđu na oslabljeni imunološki sustav, mogu se širiti i dovesti do sepse. Mladić (15) iz Münstera preminuo je nakon teškog trovanja krvi bakterijom streptokok", rekao je pedijatar Pedro Andreo Garcia, prenosi Fenix magazin

Ne postoje službeni brojevi o broju smrti od šarlaha jer se infekcije često ne prijavljuju. Nedostatak lijekova za neke pacijente može biti vrlo opasan. Ako ne dobiju pravi antibiotik brzo, nego prvo moraju pričekati dan ili dva, moglo bi doći do smrti, kao u slučaju 15-godišnjaka iz Münstera.

"Odgađanje terapije može dovesti do posljedične štete i komplikacija. Možete zamisliti očaj roditelja i djece, kao i naš očaj, što nije moguće u zemlji poput Njemačke, gdje to ne biste očekivali, dobiti normalne, standardne lijekove", rekao je dr. Garcia. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene