Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan državnosti

Hrvatska slavi 20 godina samostalnosti: Državni vrh položio vijence na Oltaru domovine i Mirogoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska danas obilježava 20. obljetnicu neovisnosti i Dan državnosti.

U povodu Dana državnosti hrvatski državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće na Oltaru hrvatske domovine. Vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, izaslanstvo hrvatske Vlade, na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor te izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu Proslava obljetnice Gradonačelnik New Yorka u hrvatskom dresu: "Možete me smatrati članom reprezentacije" Slika nije dostupna Slave 25. rođendan Rođena isti dan kad i Hrvatska: Ne želi je napustiti, ali...

Hrvatski državni vrh vijence je položio i na Spomen obilježju Zid boli na groblju Mirogoju. Vijenci su položeni i kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Josipović na Mirogoju je položio vijenac i na grobu Narodnih heroja te na grobu Ivice Račana, predsjednika Vlade od 2000. do 2003. Izaslanstva Predsjednika Republike i predsjednika Sabora položili su vijence i zapalili svijeće i kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Josipović, Kosor i Bebić potom su nazočili misi zadušnici za sve poginule branitelje u Crkvi sv. Marka, koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. U 11.30 počela je svečana sjednica Vlade, a državni vrh potom će se uputiti u Vukovar.

Slavlje u Vukovaru

Prigodnim programom u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u vojarni 204. vukovarske brigade obilježava se završetak školovanja polaznika vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) 'Petar Zrinski' za potrebe Oružanih snaga. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva vojnih škola HVU 'Petar Zrinski' na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari, nakon čega je u vukovarskoj župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova počelo služenje mise zahvalnice. Nakon mise, vijenci će biti položeni i kod Križa na ušću Vuke u Dunav.

Središnja svečanost obilježavanja promocije polaznika vojnih izobrazbi u Vukovaru održat će se u vojarni 204. vukovarske brigade s početkom u 15.30 sati i tom će prigodom biti podijeljene diplome četrnaestorici polaznika 13. naraštaja Ratne škole 'Ban Josip Jelačić', nagrade i pohvale najboljim polaznicima, nastavniku i instruktoru. Svečanosti će nazočiti predsjednik Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor, koji će se polaznicima obratiti prigodnim govorom.

Uoči svečane promocije polaznika, hrvatski državni vrh položit će vijence i zapaliti svijeće kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić s izaslanstvom i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor s izaslanstvom nazočit će i koncertu Orkestra OS RH i Klape 'Sveti Juraj' u dvorcu Eltz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene