Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Filip Kos/PIXSELL)

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) pozvali su u četvrtak Vladu na žurno rješavanje problema definiranja liječničkih plaća donošenjem Zakona o plaćama liječnika ili strukovnoga kolektivnog ugovora budući da liječnici godinama s njom ne mogu sudjelovati u izravnim pregovorima o radnim uvjetima.


Liječnici, koji su nositelji zdravstvenog sustava, još ne sudjeluju u kolektivnom pregovaranju jer je zakon odredio da Hrvatski liječnički sindikat nije reprezentativan te zato ne može sudjelovati u sindikalnim pregovorima, podsjetili su iz HLK.

Upozorili su i da je stanje s kadrovima u zdravstvu svakim danom sve teže, a odbijanje povećanja plaća od četiri posto nakon sindikalnih pregovora pokazalo je kako Vlada ne prepoznaje dubinu problema u zdravstvenom sustavu.

"Uporno odbijanje hrvatskih vlada da se liječnicima omogući strukovni kolektivni ugovor za liječnike je degradirajuće, a posebno je demotivirajuće za ostanak liječnika u Hrvatskoj", smatraju u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Anica Prašnjak (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati u zdravstvu bijesni: ''Ovo je prevara stoljeća! Dobili smo dobru šamarčinu, ovakvu psinu nismo očekivali"

Operacijska sala (Foto: Screenshot/Informer, Nova TV) Liječnici masovno bježe iz zemlje, a vlast nema pojma kako ih zaustaviti. Jedan ekonomist ima rješenje

Vladi su predložili donošenje posebnog zakona o plaćama liječnika koji će, po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, osnovnu plaću liječnika specijalista propisati na razini plaće županijskog suca.

"Kroz taj zakon bi se mogle definirati sve specifičnosti liječničke djelatnosti", napomenuli su i dodali da će snažno zagovaranje zakona o plaćama liječnika biti prioritet te komore sljedećih mjeseci.

U HLK su ocijenili da je manjak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja dosegnuo zabrinjavajuću razinu koja utječe na adekvatnu, pravodobnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu građana.

Pozvali su Vladu da u dijalogu s predstavnicima liječničke struke žurno prionu rješavanju problema liječništva, pri čemu je najvažnije što prije donijeti posebni zakon o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor. (Hina)