Za više od milijun i dvjesto tisuća hrvatskih građana, država je omogućila da klikom miša dođu do potrebnih dokumenata. No, tek svaki deseti Hrvat tu uslugu i koristi. Ili još ne znaju za ovaj tehnološki doseg ili mnogi i dalje više vole - stajati u redu.


E -građani! Jedni nisu zbog, razumljivo, izvanrednih razloga, dok drugi, umjesto putem interneta, u redu za vozačku stoje, zbog starih navika.

Vezani članci KBC Zagreb Kako od ponedjeljka kod doktora? Iz hrvatskih KBC-a otkrili što se sve mijenja PR A1 Hrvatska osigurala dodatne pogodnosti za privatne i poslovne korisnike

Za naviknuti se na ono "iz naslonjača", dovoljna je nova, osobna iskaznica.

U Hrvatskoj je u ovom trenutku izdano nešto manje od milijuna osobnih iskaznica koje omogućuju pristup sustavu e-građanin. Drugim riječima, nešto manje od milijun Hrvata za pojedine usluge, ne mora stajati u redovima.

Ako nema nove osobne, dovoljno je sa starom, otići u FINU, i ispuniti papir s nekoliko podataka. Cijeli postupak je gotov za par minuta i u potpunosti besplatan.

Trenutačno su tek 445 402 korisnika, ili svaki deseti Hrvat. Ministar uprave uključit će u sustav i 250 tisuća službenika.

"Želja nam je da svi oni platne liste dobivaju na e-građanin, na taj način se i oni uvlače u sustav, i s druge strane naši građani moraju shvatiti da sustav pruža brojne pogodnosti, uštede novca i vremena", kaže Lovro Kuščević, ministr uprave.

Trenutačno je ukupno 41 usluga. Sljedeće je e-novorođenče, ali i e-putovnica.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr