Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi vjetar u leđa

Hrg: HSS je treća stranka u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska seljačka stranka (HSS) pokazala je da je već i nakon prvog kruga lokalnih izbora treća stranka u Hrvatskoj', istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a, Branko Hrg.

'Definitivno, HSS je na ovim lokalnim izborima pokazao svoju snagu na terenu. I ono što je najvažnije - mi smo pobjednici u dvije vrlo značajne županije na listama, pobjednici smo u zagrebačkoj Županijskoj skupštini i u koprivničko-križevačkoj Županijskoj skupštini, a da ne govorim sada o mnogim jedinicama lokalne samouprave', kazao je Hrg.

Na pitanje novinara da je i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila da su treća stranka u Hrvatskoj, te kojom metodologijom su oni došli do toga, Hrg je odgovorio matematičkom.

'33 načelnika općina u prvom krugu, 3 gradonačelnika u prvom krugu, 2 župana u prvom krugu, tamo gdje je HDZ dobio u nekoliko županija župana tamo su naši zamjenici u četiri županije, oko 1000 vijećnika u općinama, gradovima i županijama. Usporedimo to s gospođom Pusić i vidjet ćemo vrlo lako tko laže', kazao je Hrg.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Siniša Vuco - 1 Dobio puno podrške Vuco u pohodu na Split: "Idem u Zagreb od mog predsjednika i službeno tražiti da budem kandidat. Krešo Beljak je napravio vrhunski potez"

>> U prvom krugu HDZ-u i HSS-u sedam županija, SDP-u dvije

Na pitanje novinara hoće li u Zagrebu svoje birače pozvati za koga da glasaju u drugom krugu i hoće li u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalirati s listom Milana Bandića, Hrg je kazao da su zadovoljni rezultatima za Gradsku skupštinu grada Zagreba te da će u njoj HSS biti aktivan sa svojim zastupnicima na dobrobit Zagrepčana, a gradska organizacija će na svojim tijelima odlučiti kako i na koji način će nastupati dalje i s kim će biti eventualno u kakvoj koaliciji.

Naveo je kako ih raduje da je HSS na izborima izašao na jako puno mjesta sa svojim samostalnim listama ili s manjim partnerima kao nositelj i upravo su na tim mjestima polučili najbolje rezultate. Zahvalio je svim kandidatkinjama i kandidatima koji su 'dali svoje ime, svoj obraz, dali sebe u ove izbore da poluče dobre rezultate, da se pokaže da HSS jest stvarno već i nakon prvog kruga treća stranka u Hrvatskoj'.

'I na europskim izborima smo pokazali da imamo snagu, tamo smo zauzeli četvrto mjesto, reklo bi se drvenu medalju, a sada smo na lokalnim izborima potvrdili svoju snagu, i kad bi sada analizirali rezultate po izbornim jedinicama za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, HSS već sada po ovim anketama na europskim izborima i na lokalnim izborima ima barem tri puta više mandata u Hrvatskom saboru nego što je to bilo naslijeđeno stanje', kazao je Hrg.

Poručio je da je to njima jedan novi vjetar u leđa te zahvalio svim koalicijskim partnerima s kojima su bili.

Na konferenciji za novinare, uz Hrga je bio dio pobjedničkog tima HSS-a na lokalnim izborima. Dva izabrana župana u prvom krugu - Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije te gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak te načelnici i načelnice općina. Hrg je rekao da ih ima u svim dijelovima Hrvatske, čak i u Istri imaju pet vijećničkih mandata u dvije općine. Posebno je istaknuo dobar rezultat u Dubrovniku gdje je njihov kandidat ušao u drugi krug kao kandidat za zamjenika gradonačelnika. HSS je i u Iloku dobio gradonačelnika u prvom krugu.

Upitani za tajnu uspjeha Kožić i Beljak odgovorili su da je to rad. Kožić je istaknuo da je župan s najvećim postotkom izabran u prvom krugu. Podsjetio je da je 12 godina župan i trudio se realizirati maksimum projekata i programa. Rekao je da je HSS dobio duplo veći broj vijećnika u Županijskoj skupštini nego 2009. te da je ponosan što je u Zagrebačkoj županiji izabran gradonačelnik Samobora s najvećim postotkom dobivenih glasova te načelnica u općini Rakovec. (Hina)

Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene