Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera sortirnica

Istražni zatvor za četvorku, Horvat pušten da se brani sa slobode, vjeruje da ga je prijavio netko od uključenih u priču

Aktualno Galerija Đuro Horvat - 1 Đuro Horvat - 1 Foto: DNEVNIK.hr Đuro Horvat - 3 Đuro Horvat - 3 Foto: DNEVNIK.hr Đuro Horvat - 2 Đuro Horvat - 2 Foto: DNEVNIK.hr Đuro Horvat odlazi s istražiteljima Đuro Horvat odlazi s istražiteljima Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell +8 Đuro Horvat - 1 Galerija 1/13 >>
Međimurski poduzetnik Đuro Horvat koji je s još četiri osobe jučer uhićen u akciji europskog javnog tužiteljstva pušten je da se brani sa slobode. Za ostale osumnjičene određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Tužiteljstvo je pokrenulo istragu, priopćili su kako osumnjičene terete za niz malverzacija oko javnog natječaja kako bi projekt izgradnje riječke sortirnice dobila tvrtka Đure Horvata te da se tvrtka okoristila za više od 500 tisuća eura. Traže i da se blokira račun Horvatove tvrtke.

Kada je došao do svoje tvrtke stao je pred kamere i dao izjavu. "Kao slobodan čovjek, ali, naravno, malo ranjen, ali to će se popraviti", poručio je. Siguran je u svoju nevinost. "Jasno mi je sve što mi se stavlja na teret, ja u tome nisam ništa kriv."

Tužiteljstvo ga tereti za dogovor i poduzimanje niza radnji, samostalno kreiranje tehničke dokumentacije, kako bi njegova tvrtka prošla na javnom natječaju za projekt izgradnje riječke sortirnice pri čemu se okoristila za pola milijuna eura.

"To nije uopće na našem postrojenju, to je samo na građevinskom dijelu u brdu gdje je ukopano, produžili rupe i dodatno dali troškove koje su trebali pokriti s dodatnim radovima, neovisno o Tehnixu to je radio Krk."

Tomislav Kamber, europski javni tužitelj pak odgovara: "Mogu reći da u fazi izvida po stručnjaku građevinske struke provedena analiza svih troškovničkih stavki i cijena pa je uz pomoć stručnjaka građevinske tvrtke utvrđeno neosnovano povećanje cijena pojedinih stavki".

Pročitajte i ovo Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 I službeno pokrenuta istraga Afera sortirnica: Ured europskog javnog tužitelja objavio za što sve tereti Horvata i ostale

I dok je četvero uhićenih u istražnom zatvoru, Horvat je na slobodi.

"Prvookrivljenik o kojem govorite je osoba od 80 godina i iznimno narušenog zdravstvenog stanja to ne znači da u odnosu na njega egzistiraju istražnozatvorski razlozi opasnosti od utjecaja na svedoke i ponavljanja kaznenog djela."

Pa Horvat ne smije kontaktirati sa svjedocima i opozvan je s funkcije direktora tvrtke. "Ja sam javnom tužiocu donio svoj patent, oni to nisu imali, oni to nisu znali. Zbog toga su podigli optužnicu. Da su to imali sigurno ne bi imali pravo podignuti optužnicu."

Objašnjava da je vodeći inovator novih tehnologija, razvio je patent sortirnice, dobio zeleno svjetlo od Europske unije. "Mi smo u Rijeci išli tragom našeg patenta i ja sam osobno lobirao da uzmu najbolju tehnologiju."

Vjeruje da ga je prijavio netko od uključenih u priču. "Ne znajući da smo mi dobročinitelji, a ne zločinitelji."

Tek slijedi dug put kaznenog postupka u kojem će tužiteljstvo trebati i dokazati svoje sumnje u malverzacije s EU novcem.

Istražni zatvor za četvero osumnjičenika

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor protiv četvero osumnjičenika u slučaju sortirnica i to protiv Irene Miličević, bivše riječke pročelnice za komunalni sustav, i direktorice KD Čistoća Rijeka Jasne Kukuljan zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a protiv Eddyja Ropca, savjetnika za kapitalne investicije u riječkom gradskom Odjelu za komunalni sustav i poduzetnika Darka Žagara iz čakovečke tvrtke Žagar zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kukuljan je danas podnijela ostavku, javlja Novi list.

"Nismo zadovoljni odlukom o istražnom zatvoru i sasvim sigurno uložit ćemo žalbu. Naime, moj klijent ima 72 godine i smatramo da odluka u tom smislu nije primjerena za takvu vrst kaznenog djela, da je pribavio imovinsku korist", rekao je Igor Cisper, Žagarov odvjetnik.

Pročitajte i ovo Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a Afera sortirnica SDP će suspendirati Horvata, oglasio se i HDZ: ''Zoran primjer licemjerja i dvostrukih kriterija''

Na uhićenja se osvrnuo HDZ-ov Damir Habijan, kaže da je oporba pokazala licemjerje i dvostruke kriterije. Poručio je da kada bi se HDZ ponašao poput oporbe, onda bi se moglo postaviti pitanje jesu li članovi SDP-a znali što se događa u Rijeci. Dodaje kako je oporba dosad uvijek etiketirala uhićene i isticala da je riječ o članovima HDZ-a, pa čak i zazivala zatvor.

"Korupcija ima ime i prezime, nema stranačkog predznaka. Postoji isto nešto što se zove presumpcija nevinosti i smatramo da treba postupati u svakom slučaju. I jasno napraviti ovu distinkciju koju sada vidimo. Dakle, sada nema ili nisam čuo niti od Grbina, Grmoje, Penave, gospođe Benčić da zaziva i najavljuje da će tražiti od glavne državne odvjetnice da se očituje o slučaju - zašto nije pokrenut od strane DORH-a ili USKOK-a, odnosno zašto slučaj vodi europski javni tužitelj", rekao je.

Mještani Donjeg Kraljevca: "Nitko nije tako pokazao kod nas kako je Horvat Đuro pokazao"

Afera sortirnica posebno se pozorno prati u Donjem Kraljevcu. U toj maloj međimurskoj općini gotovo da nema obitelji u kojoj neki član ne radi u tvrtki Tehnix. Često su posjećivali vodeći političari i poslovni ljudi, a jučer - europski istražitelji. A svi oni su dolazili zbog istog čovjeka, osnivača i šefa tvrtke Đure Horvata. Ako se pita mještane, Horvata su posjećivati trebali samo ovi prvi...

"Pokazao je jako puno. Jako puno je pokazao. To je, ja mislim da nitko nije tako pokazao kod nas kako je Horvat Đuro pokazao", kaže mještanka Nada.

A dio toga što je pokazao vidi se odmah po dolasku u Donji Kraljevac. Utjecaj Đure Horvata na ekonomski prosperitet Donjeg Kraljevca teško je prenaglasiti. U mjestu od 1500 stanovnika tri tvrtke u njegovom vlasništvu ili suvlasništvu ukupno zapošljavaju više od 1100 radnika.

Najveća među njima je Tehnix. Gdje god da se čovjek u Kraljevcu okrene Tehnixov logo. Na hotelu, benzinskoj postaji, čak i na teglama za cvijeće. Osim ekološke tehnologije, proizvodi jabuke, ima ambulantu, hostel. Vrtić nema, ali je pomogao da se izgradi...

"Ja vam tu radim u lokalnom vrtiću. Dječjem vrtiću Ftiček u Donjem Kraljevcu. Što se tiče ovog cijelog slučaja on je bio vrlo važan segment, tvrtka Tehnix, u izgradnji istog i ja vam imam pozitivno mišljenje", rekla je za Dnevnik Nove TV mještanka Paula.

Tehnix ima petstotinjak zaposlenih. Horvat je poznat po neobičnim inicijativama. Radnicima je pomagao isplatiti kredite, davao povišice kako bi prestali pušiti, ali i oduzimao deset posto plaće onima koji su u pandemiji završili u samoizolaciji.

"Čovjek je odličan što se tiče toga. Ima dosta zaposlenih ljudi, rade, plaće su im dobre. Prema tome to je, malo je to iznenađenje za nas Međimurce", rekao je Vladimir.

I to neugodno. Dok tužitelji traže blokadu Tehnixovog računa, mnogi radnici strahuju da bi to moglo značiti poslovne probleme za tvrtku. No, sam Horvat takve crne slutnje odbacuje.

"Ne, nema problema. Pozdravljam njih i sve ostale radnike. Neka se bore, neka stvaraju inovacije koje vode u zdravu i bolju budućnost", poručio je Horvat.

Ipak, osim znanja i vještina Tehnixovih radnika, budućnost će oblikovati i odluke - zagrebačkog suda.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene