Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I službeno pokrenuta istraga

Afera sortirnica: Ured europskog javnog tužitelja objavio za što sve tereti Horvata i ostale

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) službeno je pokrenuo istragu u aferi sortirnica te je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio istražni zatvor protiv četiriju osoba.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv pet hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Među osumnjičenima su dvije službene osobe Grada Rijeka te odgovorna osoba trgovačkog društva obuhvaćenog istragom kojemu je pribavljena nepripadna imovinska korist. Svih pet osumnjičenih osoba uhićeno je jučer, 4. travnja 2023., na zahtjev EPPO-a, priopćeno je iz Ureda europskog javnog tužitelja.

EPPO će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv četiriju osoba, a istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio je određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi blokadom bankovnog računa osumnjičenog trgovačkog društva.

Pročitajte i ovo Đuro Horvat odlazi s istražiteljima Ročište u 13 sati Tužitelj traži istražni zatvor za sve osim za Đuru Horvata: Poznat i razlog

Na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, EPPO je sada službeno pokrenuo istragu.

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu Grada Rijeke, sumnja se da su poduzeli niz radnji potrebnih da se privatno trgovačko društvo drugoga osumnjičenika odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj dragi po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta je 27.757.216,80 kuna (3.684.015,77 eura), sufinanciranih iz Kohezijskog fonda (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.), sa stopom sufinanciranja od 85 posto prihvatljivih troškova.

Službene osobe obuhvaćene istragom pokrenule su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada, i to tako da su oba pozivna natječaja organizirana kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano društvo, pri čemu se davao dojam da je to društvo dalo najpovoljniju ponudu, navodi EPPO.

Nadalje, nakon zaključenja oba ugovora o izradi projektne dokumentacije, službene osobe obuhvaćene istragom dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave.

Na taj je način trgovačkom društvu obuhvaćenom istragom osiguran privilegiran položaj u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 3.816.690 kuna (506.561,82 eura).

Usto, nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave osumnjičeno trgovačko društvo dobilo je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode. Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu.

EPPO smatra da su službene osobe obuhvaćene istragom pritom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su ukazivali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije.

I ocjenjivanje ponuda organizirano je tako da se odabere ponuda osumnjičenog trgovačkog društva, čija je cijena bila 26.854.525,94 kune bez PDV-a (3.564.208,10 eura), odnosno 33.568.157,43 kune s PDV-om (4.455.260,13 eura), koja je neosnovano uvećana za najmanje 3.816.690,00 kuna (506.561,82 eura).

Taj iznos predstavlja nepripadnu imovinsku korist tom trgovačkom društvu, ujedno i štetu Kohezijskom fondu Europske unije i Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) sumnjiva javna nabava Ured europskog tužitelja otvorio 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU novcem teške 313.6 milijuna eura

Podsjetimo, za namještanje natječaja osumnjičeni su bivša pročelnica riječkog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar, koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor.

Istražitelji sumnjaju da je Horvatova tvrtka Tehnix posao dobila na namještenom natječaju. Sumnja se da je projekt – koji je Europska unija s financirala s 31 milijunom kuna – ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna, preplaćen za pola milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene