Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Afera sortirnica

SDP će suspendirati Horvata, oglasio se i HDZ: ''Zoran primjer licemjerja i dvostrukih kriterija''

Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a
Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr
Vlasnik međimurske tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca Đuro Horvat, koji je uhićen zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada, član je SDP-a i bit će suspendiran do okončanja postupka, potvrđeno je iz središnjice SDP-a u srijedu.

Đuro Horvat član je SDP-a još od 1990-ih godina i sukladno stranačkom Statutu stranke bit će suspendiran do okončanja postupka, navode u SDP-u.

To je u SDP-u uobičajena procedura u kojoj se, u situacijama kao što je ova u kojoj se našao vlasnik Tehnixa, članovi suspendiraju do okončanja postupka, a ako budu oslobođeni krivnje, vraćaju se u stranku.

Ako budu osuđeni, izbacuje ih se iz stranke.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u utorak je u suradnji s policijom uhitio u Hrvatskoj pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU, među kojima je i Horvat.

EPPO je u srijedu pokrenuo istragu protiv petero uhićenih zbog malverzacija pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor određen je za sve osim za Horvata zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.

O aferi sortirnica oglasio se i HDZ

Često u aferama najprozivaniji, oglasio se i HDZ na društvenim mrežama.

''Peđa Grbin, zanimljivo, ne traži ostavku riječkog gradonačelnika i prijevremene izbore'', zamijetio je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, a nije propustio kritizirati ni ostatak oporbe.

Pročitajte i ovo Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 I službeno pokrenuta istraga Afera sortirnica: Ured europskog javnog tužitelja objavio za što sve tereti Horvata i ostale

''Ne pravi se nevješt samo vrh SDP-a, nego i ostalih oporbenih stranaka. Grmoja ne tvrdi da je za ovo 'morao znati Grbin'; Benčić ne kaže da se ovo 'nije moglo napraviti bez znanja vodstva SDP-a', a Penava da je 'SDP oteo građanima Rijeku' itd. Zoran primjer licemjerja i dvostrukih kriterija'', zaključio je Katičić.



Hoće li Grbin zatražiti ostavku riječkoga gradonačelnika?

Oglasio se i lokalni HDZ, naime, riječki ogranak je ustvrdio u srijedu da uhićenja osumnjičenih za malverzacije pri izgradnji riječke sortirnice otpada znače "kraj mita o uspješnoj SDP-ovoj vlasti u najvećoj utvrdi te stranke" i upitao hoće li predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražiti ostavku riječkoga gradonačelnika.

"Uhićenja prve suradnice bivšeg gradonačelnika Rijeke, njezinog savjetnika i sadašnje direktorice gradske tvrtke 'Čistoća' pokazuju svo licemjerstvo SDP-a", navodi u priopćenju HDZ-ov riječki Gradski odbor.

Svaki put kada izbije afera koja ima veze s SDP-om vrh stranke se poziva na presumpciju nevinosti. No, da je situacija obrnuta, i da nije riječ o SDP-ovim kadrovima, Grbin bi već tražio ostavku riječkog gradonačelnika, a oporba na nacionalnoj razini zajedno bi tražila izvanredne izbore u Rijeci, ističe riječki HDZ.

Pročitajte i ovo Đuro Horvat odlazi s istražiteljima Ročište u 13 sati Tužitelj traži istražni zatvor za sve osim za Đuru Horvata: Poznat i razlog

Kažu kako već godinama upozoravaju na niz potencijalnih kriminalnih afera u gradskim tvrtkama, kao što su dokapitalizacija i odobrena jamstva za Energo, štetan posao za Grad Rijeku na izgradnji garaže Kantrida, prodaja kompleksa Zapadna Žabica i dr.

"Upozoravamo da će se građani Rijeke uskoro susresti s povećanjem cijena u javnom gradskom prijevozu i već godinama nezadovoljavajućom razinom predškolskog odgoja. Građanima stižu novi komunalni nameti, a rješenje izazova na području poduzetništva za riječki SDP je na razini znanstvene fantastike", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene