Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PITANJE SPORNE POVELJE

Rijedak događaj na političkoj sceni: Hoće li vlast podržati prijedlog oporbe?

Aktualno Galerija Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 1 Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 2 Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 3 Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska napušta Energetsku povelju? - 4 Galerija 1/4 >>
Rijedak događaj na političkoj sceni: prijedlog jednog dijela oporbe vladajući bi, čini se, mogli uvažiti i podržati u Saboru. Riječ je o izlasku Hrvatske iz Energetske povelje, međunarodnog sporazuma za koji lijevo zeleni-blok drži da Hrvatskoj čini više štete nego koristi.

Počelo je prilično rezolutno: platforma Možemo na konferenciji za medije u Saboru čvrsto poručila je da Hrvatska mora napustiti Energetsku povelju.

"Mi ćemo uputiti zaključak Hrvatskog sabora u kojem ćemo Vladu obvezati da izađe iz tog sporazuma", rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muke s ovrhom "Zovu mi bolesnu majku doma, zovu me na posao, zovu mi šefa": Blokirani u problemima zbog dugova, donosimo važne odgovore

Pročitajte i ovo Potres u Indoneziji KATASTROFA U INDONEZIJI VIDEO "Pričao sam s prijateljima, pod se odjednom zatresao": Snažan potres odnio više od stotinu života

Radi se o međunarodnom sporazumu kojeg se sve češće kritizira da sprječava ozbiljniju borbu protiv klimatskih promjena te uglavnom ide na korist naftnim kompanijama, a na štetu nacionalnih država. To je na svojim leđima osjetila i Hrvatska.

"MOL upravo temeljem ugovora o Energetskoj povelji tužio Hrvatsku i išao na arbitražni sud te dobio 184 milijuna dolara odštete", rekla je Jelena Miloš, zastupnica Možemo.

Ministarstvo razmišlja slično kao i oporba

U Ministarstvu gospodarstva i energetike razmišljaju, čini se, vrlo slično kao i saborska oporba.

"Energetska povelja nije baš u skladu sa svim europskim politikama koje mi proklamiramo. U smislu zelene tranzicije, u smislu zaštite okoliša, jedna od opcija na stolu je da se izađe iz Energetske povelje je", rekao je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva.

Pročitajte i ovo Afera Janaf - 5 Teška korupcijska nedjela Novi detalji afere Janaf: Odbijeno je izdvajanje tajnih istražnih snimki, optuženi najavili žalbu

Pročitajte i ovo Ilustracija Za 14 dana Vlada intervenirala: Pogledajte koje su nove cijene goriva

Pije posezanja za tom opcijom valjalo i iscrpiti sve druge, poručuju poznavatelji naftnog biznisa.

"Postoji još elemenata i mogućnosti da se razumno i mudro u okviru postojeće povelje povlače određeni potezi, što rade druge zemlje u našem okruženju. Mađarska prekraja ministarstvo gospodarstva i izvlači energetiku, radi posebno ministarstvo koje će preuzeti i ulogu regulatora. To su stvari koje bi bilo pametno osmisliti", rekao je energetski konzultant Davor Štern reporteru Dnevnika Nove TV Hrvoju Krešiću.

Upravo Mađarska, s kojom Hrvatska kroz odnos Ine i MOL- a ima najviše otvorenih pitanja u energetici, Energetsku povelju zasad ne misli napustiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene