Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi nakon uvođenja sankcija

Srbija razmišlja o velikoj suradnji s Mađarskom: Vučić okreće leđa Putinu i želi energetski savez s Orbánom?

Mađarski premijer Viktor Orbán i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Mađarski premijer Viktor Orbán i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Afp
Srpske vlasti razmišljaju o preuzimanju većinskog vlasništva Naftne industrije Srbije, najveće naftne kompanije u toj zemlji, od ruskog Gazpromnefta. To žele učiniti kako bi se Srbija zaštitila od sankcija koje su nametnute Rusiji.

Osim što planiraju kupiti većinsko vlasništvo Naftne industrije Srbije (NIS), srpske vlasti pripremaju niz sličnih projekata, uključujući i suradnju s Mađarskom, kako bi se diversificirali energetski izvori Srbije. Time žele, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, smanjiti ovisnost o Rusiji.

"Suludo je što se nismo prije povezali i izgradili ovu infrastrukturnu mrežu. Nismo navikli na ratove u Europi, ali sada je drugačije. Skoro sve se promijenilo. Zato nam se žuri", rekao je Vučić, izvijestio je Financial Times.

Pročitajte i ovo Meteorit Užarena kugla VIDEO Meteor mu pao na kuću? U požaru potpuno izgorjela, poginuo pas: "Čuo se veliki prasak!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODRŽALE KOMŠIĆA Ni udruga majki Srebrenice ne želi hrvatske vojnike na misiji u BiH: "Hrvatska je sudjelovala u agresiji"

Ruska akvizicija srpskih skladišta plina i postrojenja za preradu nafte, kao i neuspjeh Srbije da pronađe alternative ponuđače, ostavilo ju je ranjivom nakon početka rata u Ukrajini i sankcija koje su nametnute Rusiji. Naime, Srbija je tijekom posljednjih godina gotovo cijeli svoj plin i polovinu svoje nafte uvozila iz Ruske Federacije.

Od prosinca ove godine, Hrvatska zbog sankcija neće moći Srbiji dostavljati rusku naftu. Ako Europska unija ukine iznimku koju je prethodno uvela Srbiji, NIS-u će biti zabranjeno poslovati sa subjektima u EU-u te će praktički morati prestati s radom budući da joj sva nafta dolazi preko Hrvatske.

"Moramo osigurati dovoljno nafte i plina"

Prema izvorima Financial Timesa, srpska vlada i mađarska energetska kompanija MOL razmišljaju o kupnji većinskog udjela NIS-a od ruskog Gazpromnefta. MOL to nije želio komentirati, a Vučić je rekao da Srbija treba razmotriti "sve mogućnosti", uključujući i preuzimanje NIS-a.

"Ako još sankcija bude uvedeno protiv kompanija u ruskom vlasništvu, to će za nas biti velik problem", rekao je Vučić za Financial Times te dodao: "Mi moramo djelovati (…) moramo osigurati dovoljno nafte i plina za naš narod."

Vučić je prošlog mjeseca s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom razgovarao o jačanju energetske suradnje, uključujući naftovod kojim bi se Srbija povezala s mađarskom i partnerstvo po pitanju električne energije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preliminarni podaci Zagrepčani bacaju trećinu manje komunalnog otpada, Tomašević progovorio i o nesnosnom smradu s Jakuševca: Zagrebački biootpad vozit će se u Novsku?

Pročitajte i ovo Bukurešt REPOVI KOMUNIZMA Sud od europske zemlje traži brži povrat nacionalizirane imovine: Nije vraćeno vlasništvo niti dana dovoljna odšteta

Srbija želi preuzeti 10-15 posto u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, gdje se još uvijek grade dva nuklearna reaktora. Rosatom, tvrtka u ruskom vlasništvu koja nije pod utjecajem sankcija, dostavlja gorivo do Paksa i gradi reaktore.

Srbija bi time dobila 600 MW energije, a Mađarska bi zauzvrat postala vlasnik dijela srpske energetske kompanije, čije hidroelektrane pružaju oko četvrtinu energije u Srbiji. Međutim, Vučić je rekao da tom pitanju nije donesena konačna odluka.

"Imamo puno povjerenje u Mađarsku kao državu i u ovakav oblik energetskog savezništva", rekao je predsjednik Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene