Većina kućnih ljubimaca smije s vlasnicima na put, no pod određenim pravilima. Donosimo koje uvjete moraju ispuniti te koliko će vlasnik za to morati platiti.

Galerija Imaš pravo, ostvari ga Prijevoz kućnih ljubimaca - 3 Prijevoz kućnih ljubimaca - 2 +1 Prijevoz kućnih ljubimaca - 1

Kućnim ljubimcima u pravilu je dopušteno putovati s vlasnicima u javnom prijevozu, no samo pod određenim uvjetima. 

U HŽ-u napominju kako je uz predočenje veterinarske knjižice dopušten prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača, osim ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima.

Navode da je u vlakovima dopušteno prevesti: 

 • male pripitomljene životinje: pse visine do 30 cm, mačke i male pitome životinje, koje moraju biti zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare ili drugo) koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga
 • male pse (visine do 30 cm) koji se mogu držati u krilu
 • službene pse koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja te registrirane spasilačke pse
 • pse vodiče/pomagače u pratnji slijepih osoba, osoba s invaliditetom i trenera koji školuju takve pse. Na temelju predočene valjane radne iskaznice navedene osobe u pratnji psa imaju pravo na slobodan pristup javnim mjestima predviđenim za putnike (peroni, čekaonice, uredi i slično)
 • ostale pse (više od 30 cm) ako imaju veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, oznaka (mikročip) i redovitost cijepljenja. Takvi se psi moraju vezati na kratko i imati brnjicu. Prijevozna karta za te se pse kupuje na blagajni kolodvora ili u vlaku uz predočenje veterinarske knjižice. Psi bez veterinarske knjižice ne primaju se na prijevoz. Psi se ne smiju smještati na sjedala.

Kažu kako službeni psi i psi pomagači ne moraju imati brnjicu i za njih se ne naplaćuje karta.

"Psi za koje je na zadnjoj stranici veterinarske knjižice u rubrici Ostalo navedena napomena Opasan pas ne primaju se na prijevoz", kažu u HŽ-u i dodaju kako je vlasnik kućnog ljubimca odgovoran za njegovo ponašanje. Štetu u vlaku ili štetu koju prouzroči drugim putnicima nadoknadit će vlasnik.

Pas u vagonu za spavanje?

Da, ali tada ste prisiljeni uživati u luksuzu cijelog vagona.

Putnik koji prevozi psa u vagonu za spavanje treba rezervirati odjeljak za isključivu uporabu, tj. platiti prijevoznu cijenu za sve postelje u odjeljku. Pas se ne smije smještati na postelju.

Putnik u vlak može uvesti samo jednog psa ili unijeti jednu ručnu transportnu kutiju.

Koliko se naplaćuje karta za prijevoz kućnog ljubimca u vlaku?

 • životinje u ručnim transportnim kutijama koje se prevoze kao ručna prtljaga i mali psi izvan ručnih transportnih kutija prevoze se besplatno
 • za velike pse plaća se 50 % cijene karte u 2. razredu putničkog vlaka

"U međunarodnom prometu u pravilu vrijede jednaki propisi kao i u RH, no zbog mogućnosti izmjena potrebno je informirati se o prijevozu kućnog ljubimca prilikom kupovine prijevozne karte", naglašavaju u HŽ-u i dodaju kako je u autobusima koji voze umjesto vlakova mogu se prevoziti samo male pripitomljene životinje zatvorene u ručne transportne kutije i službeni, odnosno psi vodiči.

Prijevoz u ZET-u

Slično je kao i u HŽ-u. Slijepe osobe imaju pravo u vozilo uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja i terapijskog psa, a treneri pasa pse u školovanju. U vozilo se smije uvesti i pas štenac na socijalizaciji u obitelji. Takvi psi moraju nositi službenu ormu.

Trebam li cvikati kartu za psa?

Prijevoz kućnih ljubimaca dopušten je pod posebnim uvjetima.

Psi visine do 30 centimetara, kao i mačke te druge male pitome životinje smiju se prevoziti, ali u odgovarajućim transportnim kutijama. Za njih se ne naplaćuje dodatna karta.

"Dopušten je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, uz propisanu dokumentaciju, odnosno ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće. Za njih se naplaćuje dodatna karta sukladno važećem Cjeniku", napominju u ZET-u.

Imaš pravo, ostvari ga Prijevoz kućnih ljubimaca - 3 Foto: Getty Images

Naravno, vlasnik i u tramvaju odgovara za ponašanje svog ljubimca. Prijevoz opasnih pasa je zabranjen.

Putnici koji u vozila uvode kućne ljubimce trebaju:

 • ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila
 • nositi pribor za čišćenje fekalija
 • očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti.

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca.

Prijevoz kućnih ljubimaca na trajektima i katamaranima

Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca i to pasa, mačaka, ptica i ostalih malih životinja.

I u Jadroliniji napominju kako vlasnik odgovara za eventualnu štetu. Psi na brodu moraju imati brnjicu (izuzev psa pomagača) i voditi se na povodcu.

Dopušten je prijevoz malih kućnih ljubimaca u salonima, isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca maksimalnih dimenzija 45 x 35 x 25 cm s vodonepropusnim dnom.

"Ukupna težina torbe s kućnim ljubimcem ne smije prelaziti 8 kg. Torba se mora držati ispod sjedala ili u krilu, a jednom putniku dopušta se samo jedna torba s kućnim ljubimcem. Prijevoz malih kućnih ljubimaca je besplatan", objašnjavaju.

Za sve ostale kategorije kućnih ljubimaca zabranjuje se prijevoz katamaranima, ako nisu zadovoljeni tehnički uvjeti na brodu, odnosno boksovi na otvorenim palubama na katamaranima (koji se rezerviraju i naplaćuju).

Na trajektima je prijevoz besplatan uz obavezan boravak na otvorenoj palubi.

Ako životinja pravi probleme...

"U slučaju prigovora putnika na ponašanje životinja smještenih u salonu, zapovjednik ima pravo zatražiti da se životinja problematičnog ponašanja smjesti u bokd na otvorenoj palubi na katamaranima, ako ima slobodnih mjesta, odnosno na otvorene palube na trajektima. Ako nema slobodnih mjesta u boksovima, zapovjednik ima pravo iskrcati vlasnika i životinju problematičnog ponašanja u prvoj luci pristajanja, bez prava na povrat novaca", napominju u Jadroliniji.

Prijevoz kućnih ljubimaca u avionu

"Životinje (psi ili mačke) koje se zbog svoje veličine ne mogu prevoziti u putničkoj kabini, prevoze se u prtljažniku zrakoplova, ako zadovoljavaju određene uvjete. Prilikom rezervacije potrebno je navesti težinu životinje kao i dimenzije spremnika/kaveza, koji mora biti u skladu s IATA (International Air Transport Association) standardom o prijevozu spremnika sa životinjama", objašnjeno je na stranicama Croatia Airlinesa.

Spremnik treba:

 • biti dovoljno prostran da bi životinja mogla u njemu uspravno stajati i gibati se
 • sadržavati dostatnu količinu hrane i vode u odgovarajućim posudama
 • biti nepropustan, a dno prekriveno upijajućim materijalom
 • imati ventilacijske otvore na barem tri strane
 • biti dovoljno čvrst da životinja ne bi mogla izaći

U CA naglašavaju kako imaju pravo provjeriti ponašanje životinje prilikom prihvata na let te da spremnik odgovara zahtjevima i jamči siguran prijevoz tijekom cijelog leta.

U jednom spremniku mogu se prevoziti:

 • do tri štenca/mačića iz istog legla, a svaka životinja smije težiti do 8 kg
 • maksimalno do dvije odrasle životinje koje su naviknute jedna na drugu, a svaka životinja smije težiti do 14 kg

Sve ostale vrsta životinja prevoze se kao roba (kargo prijevoz).

Prijevoz životinja u prtljažniku zrakoplova nije uključen u dopuštenu količinu prtljage i naplaćuje se ovisno o veličini spremnika (kategorije: srednja ili velika) te vrsti leta.

Imaš pravo, ostvari ga Prijevoz kućnih ljubimaca - 1 Foto: Getty Images

Životinje koje se prevoze u prtljažniku zrakoplova u spremniku veličine do 80 x 55 x 55 cm ubrajaju se u srednju kategoriju:

 • Domaći promet: 250 HRK + PDV (25 %)
 • Međunarodni promet (unutar Europe): 100 eura
 • Međunarodni promet (osim Europe): 150 eura

Životinje koje se prevoze u prtljažniku zrakoplova u spremniku veličine do 125 x 75 x 85 cm ubrajaju se u veliku kategoriju:

Domaći promet: 300 HRK + PDV (25 %)
Međunarodni promet (unutar Europe): 200 eura
Međunarodni promet (osim Europe): 300 eura

"Prijevoz životinja u spremniku veličine do 125x75x85 cm moguć je samo u zrakoplovima tipa Airbus A-319 i Airbus A-320", navode, a napominju još i ovo:

"Croatia Airlines ne prevozi životinje na letovima iz Hrvatske za Veliku Britaniju. Na letovima iz Velike Britanije moguće je prevesti životinje u Hrvatsku (izuzev zračne luke London Gatwick).

Croatia Airlines ne prevozi životinje u prtljažniku zrakoplova na letovima iz Irske za Hrvatsku. Na letovima iz Hrvatske moguće je prevesti životinje u Irsku.

Životinje mogu putovati na letovima Croatia Airlinesa isključivo ako je i njihov vlasnik na istom letu.

Na dan putovanje je skuplje

Ako se usluga prijevoza životinja u prtljažniku zrakoplova za međunarodne letove kupuje u Hrvatskoj ili BiH na dan putovanja, naplaćuje se dodatna naknada od 10 eura.

Na letovima CA, kažu u toj kompaniji, nije dopušteno prevoziti pse i mačke "kratke" njuške koje otežano dišu u prtljažniku.

"Pripada li vaš pas ili mačka u ovu kategoriju, možete ih prevesti u kabini zrakoplova, ako su zadovoljeni svi uvjeti (težina s kavezom do 8 kg, zbroj dimenzija može biti maksimalno do 115 cm)", pojašnjavaju.

Popis pasmine kojima je zabranjen prijevoz nađite OVDJE

Psi vodiči u avionima

Dresirani psi (psi vodiči za slijepe, vodiči za osobe oštećena sluha, psi obučeni za pomoć osobama s invaliditetom te psi tragači) prevoze se bez naknade.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Oni mogu putovati u putničkoj kabini, ali moraju biti na uzici. Za njih je potrebno unaprijed napraviti rezervaciju. Putnik koji putuje sa psom vodičem je obvezan sa sobom ponijeti brnjicu za psa u slučaju da je potrebna iz sigurnosnih razloga.

Životinje u putničkoj kabini

U kabini zrakoplova, s putnikom mogu se prevoziti samo psi i mačke, ako to ne zabranjuje država u koju se ljubimci prevoze i ako se putnik drži propisa Croatia Airlinesa. Putnik je dužan sam provjeriti propise države u koju putuju te pribaviti sve potrebne dokumente. Prijevoz životinja treba unaprijed rezervirati te se uvijek dodatno naplaćuje.

Imaš pravo, ostvari ga Moram li mijenjati ugovor o radu zbog uvođenja eura, što će biti s deviznim računima, a što sa zalihama povratne ambalaže nakon 1. siječnja?

Imaš pravo, ostvari ga Što je novčana naknada žrtvama kaznenih djela i tko ima pravo na nju? Provjerite koji su uvjeti za dobivanje novca

U putničkoj kabini istodobno se mogu prevoziti samo dvije životinje, i to dva psa ili dvije mačke. Prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten.

Životinje moraju putovati isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca

Veličina torbe je ograničena i zbroj dimenzija može biti maksimalno do 115 cm. Dno torbe mora biti vodootporno. Ukupna težina torbe i životinje ne smije prelaziti 8 kg. Jedan putnik može imati sa sobom samo jednu torbu sa jednom životinjom. Životinja se mora držati u torbi na podu ispod sjedala ispred vlasnika tijekom cijelog leta.

Cijene prijevoza 

 • Domaći promet: 150 HRK + PDV (25 %)
 • Međunarodni promet (unutar Europe) 50 eura
 • Međunarodni promet (osim Europe): 70 eura

I ovdje vrijedi pravilo da kućni ljubimac smije putovati samo ako je vlasnik s njim.

Ovu uslugu nije moguće rezervirati i platiti online, već isključivo u poslovnicama.

Imaš pravo, ostvari ga Prijevoz kućnih ljubimaca - 2 Foto: Getty Images

Ako se usluga prijevoza životinja u putničkoj kabini za međunarodne letove kupuje u Hrvatskoj ili BiH na dan putovanja, naplaćuje se dodatna naknada od 10 eura.

Za sve ostale informacije kontaktirajte CA ili se o prijevozu kućnih ljubimaca informirajte na stranicama Međunarodne udruge za zračni prijevoz

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju