Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punjenje proračuna

Povećanje PDV-a: Najlakši način, no je li i najbezbolniji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećanje PDV-a za jedan posto bio bi najlakši način za popunjavanje proračuna. No, je li i najbezbolniji? Stručnjaci su oko tog pitanja podijeljeni, dok Vlada za sada odbacuje scenarij rasta PDV-a, ionako jednog od najviših u Europi.

Vlada nema izbora, tvrdi Damir Novotny. Pred njom su dva jednako loša rješenja. Ili povećanje PDV-a i trošarina ili kresanje plaća u javnom sektoru i mirovina. 'Ja bih sada povećao PDV na 23 posto osnovnu stopu, ali bih pri tome vodio računa da PDV ni na koji način nije pravedan porez, te bismo morali napraviti jednu poreznu reformu gdje bismo uveli neku višu stopu na luksuzne proizvode, a nižu stopu na prehrambene proizvode, rekao je Novotny.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Energenti; ilustracija - 1 Neće dirati PDV Vlada je široke ruke: Zbog ovog poteza 46 milijuna eura manje godišnje u državnoj blagajni

Ni slučajno, kaže Dragan Kovačević objašnjavajući kako bi povećanje PDV-a u ovom trenutku bilo potpuno pogrešno. Viša stopa bila bi udar na građane i na gospodarstvo. 'U uvjetima smanjene potrošnje i osiromašenja društva takva mjera ne bi dala nikakve rezultate', kaže Kovačević.

Europa uglavnom prihoduje niži PDV od Hrvatske, ali ima i smanjenu stopu za osnovne proizvode. Austrija ima za tri posto niži PDV od Hrvatske kao i Slovenija. Francuska nešto viši od 19 posto, a Njemačka je svoj PDV od 16 posto prije nekog vremena povećala na 19. Španjolska ima jedan od nižih euro PDV-a od 16 posto. Sve zemlje imaju i dodatne smanjene stope na osnovne proizvode. Kako se Sanaderove uštede ne bi prelomile preko njihovih plaća, predstavnici javnih službenika poručuju, PDV može rasti bez posljedica za građane

'PDV je idealan instrument utoliko što bi rast PDV-a od pola posto donio nekakvih milijardu kuna u državni proračun', rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata. A jedan posto dvije milijarde. No čak i s njima u prihodovnom plusu, kroz rupu će vjerojatno i dalje malo puhati minus. Novo zaduživanje kod euro banaka čini se Vladi ne gine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene