Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

Hoće li se poštivati ravnopravnost spolova kod izbora promatrača za parlament EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske feminističke organizacije poslale su otvoreno pismo nadležnim hrvatskim vlastima u kojima upozoravaju na Zakon o ravnopravnosti spolova prilikom izbora promatrača u Europski parlament.

Budući da iz Hrvatske uskoro u Europski parlament odlazi 12 promatrača i promatračica koji se biraju iz redova saborskih zastupnika, hrvatske feministice podsjećaju na Zakon o ravnopravnosti spolova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Slika nije dostupna Otvoreno pismo Laburisti Ustavnom sudu: Reagirajte na inicijativu o zabrani ćirilice!

U članku 12, naime, stoji da su 'pri imenovanju članova diplomatskih predstavništva, članova odbora, povjerenstava i izaslanstva koja zastupaju Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini, državna tijela dužna voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca.'

>> Evo tko će u Bruxelles za dnevnice od 280 eura!

Uravnotežena zastupljenost pak znači da mora biti najmanje 40 posto podzastupljenog spola. U slučaju imenovanja hrvatskih promatrača i promatračica u Europski parlament to bi značilo da hrvatsku delegaciju treba činiti najmanje pet žena odnosno najmanje pet muškaraca izabranih iz redova saborskih zastupnika.

Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti, naglašavaju feministice, ne možemo očekivati niti ravnopravnost u drugim područjima života te samim time niti oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova.

Hrvatska je nakon posljednjih parlamentarnih izbora učinila korak unazad u zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru te je temeljem izbornih rezultata u Sabor izabrano svega 19,8 posto žena. U Europskom parlamentu udio žena u 2011. godini bio je 34,8 posto i, za razliku od hrvatskog parlamenta, udio žena u Europskom parlamentu kontinuirano raste.

Otvoreno pismo potpisale su ženske feminističke organizacije: CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, BaBe! (Budi aktivna. Budi emancipiran.), DOMINE – feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, Centar za građanske inicijative Poreč – CGI.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene