Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske feminističke organizacije poslale su otvoreno pismo nadležnim hrvatskim vlastima u kojima upozoravaju na Zakon o ravnopravnosti spolova prilikom izbora promatrača u Europski parlament.


Budući da iz Hrvatske uskoro u Europski parlament odlazi 12 promatrača i promatračica koji se biraju iz redova saborskih zastupnika, hrvatske feministice podsjećaju na Zakon o ravnopravnosti spolova.

Vezani članci Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima Burka, ilustracija Europska zemlja danas odlučuje o zabrani burki i nikaba: "Tu je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda"

U članku 12, naime, stoji da su 'pri imenovanju članova diplomatskih predstavništva, članova odbora, povjerenstava i izaslanstva koja zastupaju Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini, državna tijela dužna voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca.'

>> Evo tko će u Bruxelles za dnevnice od 280 eura!

Uravnotežena zastupljenost pak znači da mora biti najmanje 40 posto podzastupljenog spola. U slučaju imenovanja hrvatskih promatrača i promatračica u Europski parlament to bi značilo da hrvatsku delegaciju treba činiti najmanje pet žena odnosno najmanje pet muškaraca izabranih iz redova saborskih zastupnika.

Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti, naglašavaju feministice, ne možemo očekivati niti ravnopravnost u drugim područjima života te samim time niti oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova.

Hrvatska je nakon posljednjih parlamentarnih izbora učinila korak unazad u zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru te je temeljem izbornih rezultata u Sabor izabrano svega 19,8 posto žena. U Europskom parlamentu udio žena u 2011. godini bio je 34,8 posto i, za razliku od hrvatskog parlamenta, udio žena u Europskom parlamentu kontinuirano raste.

Otvoreno pismo potpisale su ženske feminističke organizacije: CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, BaBe! (Budi aktivna. Budi emancipiran.), DOMINE – feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, Centar za građanske inicijative Poreč – CGI.