Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najprestižnijih funkcija, ali i s najboljim povlasticama, je zastupnik u Europskom parlamentu. Hrvatska će, dok ne postane punopravna članica, ondje imati samo promatrače, koji će raditi za 280 eura na dan.


U 12 fotelja Europskog parlamenta sjedit će hrvatski promatrači. 'Promatrač je prije svega zastupnik u Hrvatskom saboru koji uz to putuje na drugo radno mjesto', pojasnio je SDP-ov saborski zastupnik Daniel Mondekar.

Vezani članci Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) EU objavio upitnik za građane: I vi možete odgovoriti što biste promijenili u Uniji Europski parlament (Foto: AFP) Izbori za Europski parlament održat će se u svibnju sljedeće godine

I na novom radnom mjestu neće imati vremena za odmor. Sudjelovat će u radu odbora, raspravljati na sjednicama, ali glasovati neće moći. Upravo bi Mondekar trebao biti jedan od 6 SDP-ovaca koji 'sele' u Bruxelles. 'Ako stranka tako kaže ja ću taj posao odraditi. S obzirom na moje iskustvo ja sam za to spreman'.

Promatrači će dobivati dnevnice od 280 eura, no eurozastupnici imaju daleko veće povlastice. Plaća je 7.000 eura. Za opće troškove dobivaju još 4.000, a za ured i plaće službenika još 17.000 eura.

HDZ će za promatrače poslati Andreja Plenkovića, Martinu Dalić i Davora Stiera. No, prije potvrde imena, žele završetak referenduma. 'Bit će sigurno čast, ali prvo hrvatski građani moraju na referendumu bilo što reći', kazao je Stier.

HNS, Laburisti i HDSSB imaju po jednog promatrača. HDSSB-ov će biti Boro Grubišić a HNS-ov Jozo Radoš. 'Razgovora je bilo, ali određeni zaključak još nije donešen', kaže Grubišić te dodaje kako francuski i engleski zna, pa bi mu taj posao bio izazov. 'Razmišljam, razmišljam. Čovjek treba razmišljati o svojim obiteljskim obavezama. Nije stvar tko će ići nego što tamo može napraviti'.

A za sada se može samo - lobirati. Prve euro izbore hrvatska će imati 2014. godine. A oni će imati i pravo glasa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju