Hrvatsko novinarsko društvu (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najoštrije su u petak osudili "grozan, odvratan i brutalan napad" na novinarku Andreu Topić, koju su prilikom obavljanja posla napala četvorica muškaraca.

Galerija


"Napad je grozan, odvratan i brutalan. Novinarka je samo radila svoj posao, a napad je posljedica ozračja u državi da su novinari krivi za sve. Naravno da nisu krivi. Zastrašujuća je šutnja institucija, odnosno vladajućih. Šutnja je pogonsko gorivo za one koji napadaju. Pobrinut ćemo se da međunarodna javnost sazna za ovo", izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i postavio pitanje vladajućima:

Vezani članci Zgrada HRT-a Sindikat i HND oštro osudili Milanovićev napad na novinare HRT-a: "Nismo Yutel, obratite se Kazimiru Bačiću" Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) HND zgrožen naputkom predsjednice Republike novinarima da se ne povode za stranim medijima

"I dalje mislite da nema problema s novinarima i medijima?

HND i SNH pružaju apsolutno svu moguću podršku i pomoć kolegici Topić, a nastave li se ovakve stvari ne isključujemo neki novi prosvjed. Ima previše problema i maltretiranja, najčešće su mete kolegice od hrabrih muškarčina koji su najobičnije kukavice", upozorio je Zovko.

Dodao je kako se već godinama "s oltara i političkih govornica proziva novinare da su krivi za sve" te da su neprijatelji države.

Zaključili su da je šutnja institucija o ovom slučaju zastrašujuća i nevjerojatna. "Minimum pristojnosti bi bila isprika. Očekujemo reakciju Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem", naglasio je.

Sever: "Ovaj slučaj pokazuje trend pogoršanja položaja novinara i uvjeta rada"

Predsjednica SNH Maja Sever upozorila je da ovaj slučaj pokazuje trend pogoršanja položaja novinara i uvjeta u kojima rade te kako su sve češće izloženi pritiscima, zastrašivanjima i napadima.

Osvrnula se na priopćenje ministra Kujundžića koji je napisao da su radnici koji su tamo radili možda pomislili da je novinarka lopov.

"U videu smo vidjeli da u autu sjedi mlada djevojka, sama, oni joj sjede na haubi, vade zube, cere se u lice, i viču da ne smije snimati. Ne znam jesu li institucije, Ministarstvo ili njegova služba za odnose s javnošću, pogledali taj video prije nego što su poslali svoje priopćenje", kazala je Sever.

Naglasila je kako zahtjevaju da se osigura rad novinara, snimatelja, fotoreportera. "Apeliramo na institucije da osiguraju sigurnost rada novinara. Pozvala bih i poslodavce da osiguraju sigurnost rada novinara", poručila je. Dodaje kako ušteda ne bi trebala biti prioritet poslodavcima kada šalju novinare na potencijalno riskantne terene.

Derifaj: "Političari pridonose ovakvoj atmosferi"

Potpredsjednica HND-a Danka Derifaj upozorila je da već mjesecima svjedočimo vrlo neugodnim odgovorima, uvredama i vrijeđanjima novinara kada postave pitanje političarima o njihovom poslu, imovini ili stvarima o kojima javnost ima pravo znati.

"Kolegica Topić je žena koja je bila sama na zadatku, gdje su je četvorica muškaraca pozivala na rakiju i nudili joj da se s njima podruži. Zapravo je seksulano maltretirali. Bilo bi politički odgovorno od ministra Kujundžića da da ostavku upravo zbog napada na kolegicu Topić i pokaže da ne podržava takvo ponašanje prema novinarima", kazala je Derifaj.

Naglasila je kako stalno svjedočimo da su upravo političari ti koji su pridonijeli ovakvoj atmosferi "svojim odnosom, stavom i izbjegavanjem odgovora na važna pitanja", gdje novinari onda umjesto odgovora dobivaju uvrede.

Novinarku Andreu Topić u četvrtak su u mjestu Ivanbegovini kod Imotskog napala četvorica muškaraca dok je bila na novinarskom zadatku te istraživala rodnu kuću ministra zdravstva Milana Kujundžića. Splitska policija uhitila je u petak četvoricu muškarca u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina, te nad njima provela kriminalističko istraživanje. (MT/Hina)