Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pričao i o partizanima

Ministar Kujundžić na izvanrednoj konferenciji: "Ovo je atmosfera linča. Ostavka mi ne pada na pamet"

Ministar Milan Kujundžić oglasio se o napadu na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić. Reagirao je i HND, koji je napad nazvao odvratnim. Prozvali su i premijera Plenkovića. Kujundžić je održao izvanrednu konferenciju za novinare.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nekoliko minuta nakon podneva počeo je izvanrednu konferenciju za novinare. 

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Slika nije dostupna Ispred zgrade Wagner grupe VIDEO Šokantni napad u Rusiji: Pretukao stranu novinarku jer nije govorila na ruskom tijekom javljanja uživo

"Prvo ću osuditi ovaj incident. Žao mi je što se dogodilo. Želim i pohvaliti policiju. Za taj incident jedino mogu dodati da mene nisu zvali ti ljudi. To nisu moji rođaci", počeo je Kujundžić.

"Na određeni način ovo doživljavam kao atmosferu linča. Ali kad se uđe u politiku, čovjek treba biti spreman i na takve stvari", rekao je i dodao da je spreman odgovarati na sva pitanja "sve do 7. koljena". Pozvao je i novinare i sve institucije da istraže njegov slučaj.

"Ali isto tako potičem i vas i druge da istraže ne samo javne osobe nego i brojne druge. Trebalo bi istražiti koliko su ljudi zarađivali, što su imali, što imaju, što su dobili u vrijeme komunizma, što su dobili privatizacijom, što su dobili sada", rekao je ministar. 

Supruga će tražiti pravnu zaštitu

 

O imovinskoj kartici rekao je da se u sadržajnom smislu ništa nije promijenilo. 

Rekao je i da će njegova supruga tražiti pravnu zaštitu jer su u "medijima korišteni pojmovi koji nisu istiniti". 

"Što se tiče kuće na Ravnicama, platili smo je 195.000 eura. Digli smo 100.000 eura kredita u banci, 40.000 nam je posudio prijatelj, a 55.000 je sa štednje. Može se vidjeti koliko moja žena i ja zarađujemo. Mi smo u zadnjih 10 godina zaradili 5 milijuna kuna. To je ta transparentnost", rekao je ministar. 

"Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno. Ako se dokaže da su ijedna riječ ili broj krivi, ostavka je najmanji problem, ja nisam čovjek bez karijere, propao bih u zemlju od srama", odgovorio je na pitanje misli li dati ostavku i dodao da se on ima gdje vratiti. 

Smatra da nije u potencijalnom sukobu interesa jer mu je novac posudio vlasnik veledrogerija. Za kupnju kuće u Maksimiru novac mu je pozajmio Miro Palac, vlasnik ljekarni Palac i ujedno predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net. Kujundžić je rekao kako nema pojma tko je u kojem Nadzornom odboru te da je Palac njegov stari prijatelj iz studentskih dana.

"Krug mojih prijatelja je uglavnom medicinski. Miro Palac od prije 20-30 godina ima dvije ljekarne u Zagrebu, to je jedino što znam. Pogodovati nekome tko ima ljekarnu kao ministar uistinu ne znam kako se može. To je privatni posao koji nema nikakvu poveznicu ni s državom, ni s Ministarstvom niti sa mnom", rekao je Kujundžić ustvrdivši kako tu nema materijalnog i pravnog proturječja.

Rekao je da zadnje tri godine ne radi u poliklinici TIM. 

"Zadnje tri godine ona je zaključana, niti ja radim, niti se radi. Ja radim u bolnici Dubrava i to s najtežim pacijentima koje ne može nitko operirati. Već sam jednom prebolio karcinom zbog zračenja i sada živim u strahu kad ću ga opet dobiti. To radim za nula kuna", rekao je.

Kazao je da nije stigao pogledati snimku napada na novinarku..

Malo o partizanima

Rekao je da kuća u Ivanbegovini ima 100 kvadrata stambenog prostora, ne 184. Počeo je pričati o svom rodnom selu. 

"Sad ću vam reći nešto o Ivanbegovini. Partizani su '44. i '45. tamo ubili 46 dečki. I sada Beljak i Bernardić kažu da nisu dovoljno ubili. Ista ta Ivanbegovina dala je 28 liječnika. Nemojte generalizirati", kazao je Kujundžić.

Rekao je kako ne misli da mu netko podmeće. Objasnio je i da HDZ danas ima sjednicu Predsjedništva na kojoj će se odlučiti o datumu unutarstranačkih izbora. Ponovio je da će dati nagradu onima koji mu nađu kupca kuće po cijeni od 300.000 eura. Novinari su ga pitali zašto se šali, a stvari su ozbiljne. Rekao je da se ne šali i da mu nije do šale. 

Novinari su ga pitali misli li dati ostavku ako bude smatrao da se negativna percepcija oko ovog slučaja "prelije" na Vladu.

"Dobivam podršku od političara, kolega, ali i od svojih pacijenata. Mogu biti ponosan", rekao je. Najavio je kako planira mandat odraditi do kraja, ali da nakon toga više ne misli biti ministar.

Priopćenjem osudio napad

Već je ranije osudio napad na novinarku Slobodne Dalmacije koju su okružila i vrijeđala četvorica muškaraca kada je htjela snimiti ministrovu kuću u Ivanbegovini.

"Nastavno na napise u medijima o incidentu koji se dogodio pored moje kuće u rodnom selu Ivanbegovina kod Imotskog, molim da se javnost izvijesti kako su radnici koji su radili kod susjeda napravili incident s novinarkom Slobodne Dalmacije", počeo je svoje izvanredno priopćenje za novinare ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Ako je sve što se navodi točno, najstrože osuđujem takve postupke i ovim putem pohvaljujem policiju u Imotskom koja je primjereno reagirala. Naglašavam kako ipak treba pričekati službeno izvješće policije. Ne opravdavajući radnike, napominjem da mi je u kuću u Ivanbegovini dosad provaljivano tri puta, što je policija istraživala, a u ovom slučaju možda je kod radnika pobudilo sumnju da se opet događa provala", piše dalje ministar koji je zanijekao da su radnici zvali njega.  

"Navode novinarke da su mene spomenuti radnici kontaktirali telefonski niječem, što se uostalom lako može i provjeriti po zabilježenim telefonskim pozivima. U vrijeme incidenta bio sam na sjednici Vlade i nisam ni s kim razgovarao", završio je ministar, koji je za podne najavio i izvanrednu konferenciju za novinare.

HND: "Ovo je odvratni napad"

O napadu se oglasio i HND. 

"Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje ovaj odvratni napad na novinarsku Slobodne Dalmacije Andreu Topić. U državi je stvoreno ozračje da su novinari krivi za sve, i ovaj je napad posljedica takvog razmišljanja", izjavio je u petak ujutro predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. 

HND navodi kako se kolegica Topić nalazila na javnoj površini, ne krećući se po ničijem privatnom posjedu.

"HND daje punu podršku našoj članici i kolegici Andrei Topić. Stojimo joj na raspolaganju za svaku vrstu pomoći koju joj možemo pružiti, a od nadležnih institucija očekujemo da u najhitnijem roku reagiraju na ovaj napad", poručuje Zovko, koji se obratio i hrvatskom premijeru.

"Predsjedniče Vlade gospodine Plenkoviću, vidite li sada neke probleme s novinarima i medijima? S obzirom na to da ih mi vidimo već odavno, a vi tvrdite da oni ne postoje. Sve ovo se događa u zemlji koja predsjeda Europskom unijom. Jedino ne znam govori li to sve o toj zemlji, ili o Europskoj uniji", zaključio je Zovko. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene