Mnogo su im obećavali, ali nitko ništa nije napravio. U Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja tvrde da su na rubu kolapsa.


Rade volonterski, broj intervencija se povećao, sredstva su smanjena. Sve to - opravdano štednjom.

Vezani članci HGSS spašavao turiste s litice - 3 Zapeli na stijeni okruženoj morem i ispod strme litice: Dizala se plima, puhala je bura pa je u akciju morao HGSS HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 6 Nakon neobičnog zatišja tri potrage u jednom danu: Spašavali izgubljenu planinarku na Velebitu i turiste s djecom

Penjačka sezona je na vrhuncu. A s njom i puno posla za članove HGSS-a, koji i dalje rade - volonterski. Ali oprema je skupa i broj intervencija se u proteklih pet godina utrostručio.

No, iz proračuna su, umjesto lanjskih 7 - dobili 6,5 milijuna kuna.

'Sa izuzetno malim sredstvima, zapravo, dovodi nas do ruba puknuća. To je naprosto neprihvatljivo jer ako netko odradi 50 tisuća sati u akcijama spašavanja i potrage, 200 tisuća sati u pripremi i preventivi i 8 milijuna sati u pripravnosti, ima jednu društvenu vrijednost', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

U nadležnoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje sve objašnjavaju rezanjem troškova.

Razlog je što su svim proračunskim korisnicima za 2016. godinu sredstva umanjena u odnosu na 2015. godinu pa tako i HGSS "plaća" cijenu politike smanjivanja sredstava.

'U Alpama morate biti učlanjeni da biste imali besplatnu uslugu spašavanja. Nisam znao da je to u Hrvatskoj besplatno', kaže Valentin iz Rumunjske.

U svijetu je sasvim drugačija praksa. 'Svi nacionalni parkovi tamo idu k tome da se, naravno, ako se utvrdi da je to bila izrazito ljudska greška, da se i naplati spašavanje', rekla je Jana Mijailović, članica HGSS-a.

Hrvatska zasad ne namjerava uvesti naplatu. Ali su zato u HGSS-u još prošlog ljeta očekivali bolje financiranje. I to iz boravišnih pristojbi i sredstava igara na sreću. Prijedlog izmjene zakona - nije prošao.

'Iz boravišnih pristojbi Ministarstvo turizma nije dalo zeleno svjetlo, a za igre na sreću treba donijeti zakon o igrama na sreću', pojašnjava Prizmić.

I tako je sve ostalo po starom. Uz više posla i manje novca iz proračuna, HGSS je dospio - na granicu održivosti.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju