Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S niskim temperaturama počela je sezona grijanja koja će dodatno udariti kućni budžet građana. HEP Toplinarstvo zato je objavilo savjete potrošačima kako uštedjeti na računima tijekom sezone grijanja.


Nemojte pregrijavati Vaš stambeni/poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20C. Za svaki stupanj više utroši se 6 posto više energije.

Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline - termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja je ugradila ventile u Vaš stambeni/poslovni prostor.

Andrej Plenković Plenković: "Stabilni smo do kraja ove sezone grijanja. Što se tiče Schengena, svi preduvjeti su ispunjeni, čeka se samo odluka"

Provjerite raspore na prozorima Vaših stambenih/poslovnih prostora. Ukoliko postoje, treba ih zabrtviti. Nebrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije.

Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja Vaš stambeni/poslovni prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Slika nije dostupna IZ HEP-Toplinarstva objavili datum početka ovogodišnje sezone grijanja

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje.

Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka.
Na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšicama u zgradi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju