Cijene energenata na svjetskim burzama bilježe rekorde. Vlada je zamrznula cijene goriva, a inflacija kuca na velika vrata. Što u ovoj krizi može učiniti Vlada? O tome je u Dnevniku Nove TV govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Galerija Tomislav Ćorić - 6 Tomislav Ćorić - 1 Tomislav Ćorić - 2 +2 Tomislav Ćorić - 3

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić osvrnuo se na presudu u slučaju INA-MOL. ''Tražit ćemo da se pravorijek priloži na arbitražnom sudu'', najavio je i otkrio da postoji jasna slika koliko INA vrijedi.

Vezani članci Tomislav Ćorić Ćorić: ''Oni koji budu lovili u mutnom pri prelasku na euro moraju biti raskrinkani'' Tomislav Ćorić Ćorić: ''Vlada neće pokrivati račune plinara. Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni 100 posto''

''Dogodila se rasprava, odnosno intenzivan kontakt s drugom stranom. Ono što mogu potvriditi jest da još nije došlo do dogovora'', rekao je.

Na pitanje zašto danas Hrvatska treba INA-u, s obzirom na to da je obećano da će ju se otkupiti prije pet godina, Ćorić objašnjava da je Hrvatska 2016. godina jasno dala do znanja da želi otkupiti mađarski udio u INA-i. ''Da, proteklo je određeno vrijeme. Da, okolnosti se mijenjaju u smjeru energetske tranzicije. Međutim, kriza poput ove koja se događa na svjetskom tržištu jasno pokazuje koliko je za jednu zemlju i njezinu energetsku suverenost važno kontrolirati s jedne eksploataciju, a s druge preradu nafte'', kaže ministar.

Komentirao je i drastičan rast cijena energenata. ''Mi smo jasno pokazali smjer u kojem želimo ići, a to je stabilizacija goriva. Današnji, odnosno sutrašnji dan pokazuje koliko smo uspješni u tome'', kaže. Kada je riječ o daljnjem rastu cijena goriva, Ćorić najavljuje da će se nakon iduća tri tjedna razmotriti situacija ''za eventualnu dodatnu intervenciju''.

Kada je riječ o ukidanju trošarina i smanjivanju PDV-a, Ćorić kaže da to za cilj ima fiskalno rasterećenje. ''Ono što poručujemo jest da ćemo ići da stabiliziranjem cijena, a ako dođe do daljnje eskalacije, Vlada je spremna odraditi neke stvari'', kaže i dodaje da smatra da je bolje dirati u sustav trošarina. 

Na pitanje o rastu cijena plina koja se očekuje sljedeće godine, ministar kaže da vjeruje u stabilizaciju na plinskom tržištu. ''A ako do toga dođe, vjerujem da će cijene plina stagnirati i da će korekcija biti znatno manja'', rekao je.

Cijeli razgovor s ministrom gospodarstva pogledajte u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju