Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast će cijene vrtića

HDZ: Izmjenama poreza na dohodak izgubit će djeca i bolesni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Radnici će sad dobiti 100 do 200 kuna veće plaće, no u konačnici će njihove obitelji izgubiti puno više od toga. Mi ćemo u gradovima morati povećati cijene vrtića, komunalnih naknada...'', poručio je gradonačelnik Zaprešića.

HDZ-ovci su se danas žestoko obrušili na vladu Zorana Milanovića i tvrde da je izmjena poreza na dohodak kojima vlada građanima u njihovim džepovima ostavlja više od dvije milijarde kuna njihova dohotka, porezna reforma na štetu građana. Ili kako je plastično objasnio Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova: ''Radnici će sad dobiti 100 do 200 kuna veće plaće, no u konačnici će njihove obitelji izgubiti puno više od toga. Mi ćemo u gradovima morati povećati cijene vrtića, komunalnih naknada...''

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Turk tvrdi da će samo Grad Zaprešić zbog ovih poreznih izmjena izgubiti više od 10 posto proračuna, točnije 15 milijuna kuna godišnje.

'Mi u gradu ukupno za plaće izdvajamo 10 milijuna kuna, a to znači da otpustim sve u gradskoj upravi i dalje bi nam nedostajalo pet milijuna kuna za nadoknadu. Jasno je stoga da će i rad vrtića i socijalni programi doći u pitanje', kazao je Turk.

Njegov kolega Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija, tvrdi: ''Ovo je porezna reforma na štetu građana. Izgubit će i djeca i bolesni.'' Kaže kako će sada morati odustati od kupnje ultrazvuka i mamografa koje su već bili planirali za 2015. godinu.

'Županija je osnivač novih ustanova poput osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, hitne pomoći koje se sve većim dijelom financiraju iz poreza. Naša županija izgubit će dva milijuna kuna - napomenuo je Tolušić i dodao da je županija i sada imala problema s financiranjem prijevoza učenika, plaćanjem grijanja, struje, školske opreme...

Milanović i Lalovac predstavili nove porezne razrede: Evo kolika će vam biti plaća

Gradonačelnica Knina Ivana Rimac tvrdi da porez na dohodak čini do 60 posto ukupnih prihoda gradova i općina pa je jasno da će se ovom izmjenom zakona poreza na dohodak ugroziti djelovanje svih ustanova kojima je osnivač grad.

'Mi nismo protiv poreznog oslobađanja i većih plaća građana, ali se protivimo vladinoj odluci da to bude na štetu županija, gradova i općina', rekla je Rimac. Na pitanje ako smatra da vlada teret trebala prebaciti na nekog drugog, da kaže kojim to točno mjerama i na kojim stavkama u državnom proračunu, odgovorila je:

'Ne znamo kojim mjerama. Posao vlade je da to smisli. Morali su to napraviti na drugim stavkama', nemušto je objasnila Rimac pa joj je u pomoć uskočio Ivan Šuker, bivši ministar financija. Rekao je da se ne mogu uspoređivati kruške i jabuke jer vlada je ta koja je donijela odluku da će porezno rasterećenje građana platiti jedinice lokalne samouprave te je upozorio kako mora osigurati da gradovi i općine mogu ispunjavati svoje zakonom propisane obveze i dužnosti.

Na novinskoj konferenciji bilo je i riječi o tome hoće li HDZ-ovi dužnosnici smanjiti svoje plaće koje će im automatski narasti novim poreznim pravilima. Tolušić je rekao kako su plaće župana ionako propisane uredbom vlade i da jedva čeka da vlada uredbom smanji plaće župana. Gradonačelnica Rimac rekla je da ovim poreznim izmjenama dolaze u pitanja i radna mjesta u gradu i gradskim upravama, a ne samo smanjenje tih plaća. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene