Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Konstantan i snažan pritisak'

Haški sudac: Oslobađajuće presude donošene su pod pritiskom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Frederik Harhoff na Haškom tribunalu radi kao sudac, a u povjerljivom pismu koje je nedavno poslao ustvrdio je kako su nedavne oslobađajuće presude optuženicima donošene pod političkim pritiskom.

Danski sudac na Haškom tribunalu Frederik Harhoff poslao je povjerljivo pismo u kojem kritizira svog poslodavca tvrdeći da je ne samo dozvolio da viši vojni časnici optuženi za ratne zločine budu oslobođeni, nego je na suce bio vršen pritisak kako bi donijeli oslobađajuće presude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotovo je Istekao rok: Tužitelji nisu podnijeli zahtjev za revizijom presude generalima Slika nije dostupna Izuzet danski sudac Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?!

>> Ratko Mladić: Da nije bilo Haškog suda, ja bih bio na vječnim lovištima

U pismu koje je objavio danski dnevni list BT, Harhoff izravno proziva trenutnog predsjednika Tribunala, američkog državljanina Theodora Merona koji je, kaže, vršio 'konstantan' i 'snažan' pritisak na kolege suce.

Konkretno spominje slučajeve oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača te srbijanskog generala Momčila Perišića. Priznajući da zapravo nema čvrstog dokaza, već da iznosi samo svoje sumnje, kaže da je u slučaju Gotovine i Markača Meron 'imao sreće' jer je 'u posljednjem trenutku uvjerio ostarjelog turskog suca da promijeni mišljenje' i glasuje za oslobađanje hrvatskih generala.

Kada spominje 'ostarjelog turskog suca', Harhoff aludira na 77-godišnjeg Mehmeta Güneyja, koji je uistinu glasao za oslobađanje generala u drugom stupnju.

Danski sudac strahuje da u svemu prste imaju Amerika i Izrael, koji ovakvim presedanskim sudskim odlukama žele zaštititi vlastite visoke vojne dužnosnike od eventualnih presuda u budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene