Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optuženik za ratne zločine Ratko Mladić tijekom rasprave o svom zdravstvenom stanju zahvalio se Haškom tribunalu što je danas još uvijek živ.


Nekadašnji zapovjednik vojske Republike Srpske Ratko Mladić, kojemu se na Haškom tribunalu sudi za genocid počinjen na području BiH, nakon niza ratobornih ispada prema tom sudu, danas se zahvalio Haagu što je živ.

Vezani članci Slika nije dostupna Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?!

Na kraju rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, tijekom koje je svjedočio liječnik iz sudskog pritvora Paulus Falke, Mladić se zahvalio cijelom liječničkom timu, ali i Tribunalu, o kojem je, kako je priznao, govorio ružno, jer da nije bilo njih on bi odavno bio kod Svetog Petra'.

>> Karadžić traži da se Mladića prisili na svjedočenje

'Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru, koje me prati, osigurava, promatra, pregledava, razgledava, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je liječilo i u bolnici Bronovo, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli s obje noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lijekova i božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra', rekao je optuženik za genocid, a prenosi B92.

Napominjući kako 'mora pohvaliti i Tribunal', iako je o njemu ružno govorio, Mladić je rekao: 'Da nisam ovdje došao, davno bih bio u vječnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem, od čistačice do vlasnika, do Bronova, spasili ste mi život, hvala vam'.

Tijekom svog svjedočenja o Mladićevom zdravstvenom stanju, doktor Falke je Tribunalu preporučio da skrati radni tjedan s pet na četiri dana kako bi optuženiku izašli u susret. Precizirao je kako je Mladićevo stanje, a on je u prošlosti preživio tri moždana udara, stabilno i da nema promjena nagore.

Mladićev odvjetnik Nenad Petrušić nastavio je, nakon rasprave o njegovom zdravlju, unakrsno ispitivanje svjedoka tužiteljstva Momira Nikolića.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljemm BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce 'plavih kaciga' UN-a od 1992. do 1995. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook