Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haško tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za revizijom oslobađajuće presude hrvatskim generalima što znači da im se za djela koja su im se optužnicom stavljala na teret više nigdje ne može suditi.


Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije podnijelo zahtjev za revizijom oslobađajuće presude 'Gotovina-Markač' jer smatra da za to nije bilo osnove, doznaje se u ponedjeljak u Haagu.

Vezani članci Slika nije dostupna Haški sudac: Oslobađajuće presude donošene su pod pritiskom! Slika nije dostupna Revizija presude Gotovini teoretski moguća, ali vjerojatnost nije velika

'Tužitelj je utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti za takav zahtjev i, prema tome, tužiteljstvo nije tražilo preispitivanje te presude', rečeno je u haškom tužiteljstvu.

>> FOTO General Gotovina: Ja sam oduvijek bio slobodan!

Jednogodišnji rok za podnošenje zahtjeva za revizijom pravomoćne presude kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni svake krivnje za zločine počinjene tijekom vojnoredarstvene operacije Oluje istekao je u petak u ponoć.

'Tužiteljstvo će i dalje pružati podršku Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u nastojanjima da počinitelje teških zločina izvršenih tijekom i nakon operacije Oluje privede pravdi', zaključilo je u ponedjeljak haško tužiteljstvo.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo je 16. studenoga 2012. oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču nakon što je odbacilo zaključke prvostupanjske presude prema kojoj su dvojica generala bila odgovorna za zločine kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Odluka tužiteljstva da odustane od revizije znači da je na proces Gotovini i Markaču i formalno stavljena točka i da im se za djela koja su im se stavljala na teret više nigdje ne može suditi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju