Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izuzet danski sudac

Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebno sudačko vijeće u Haagu prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja da se iz postupka protiv njega izuzme sudac Frederik Harhoff, što bi moglo dovesti do ponavljanja čitavog postupka.

Posebno tročlano sudačko vijeće Haškog tribunala (ICTY) prihvatilo je danas zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem danskog suca Frederika Harhoffa iz vijeća koje protiv njega vodi postupak za ratne zločine počinjene na području Hrvatske, Vojvodine i BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna On ignorira sve CIRKUS ZVAN ŠEŠELJ I DALJE TRAJE 'Neću se vratiti u Haag, uopće me ne zanima' Slika nije dostupna Oslobodio Gotovinu i Markača Sudac Meron samog sebe postavio na čelo žalbenog vijeća u slučaju 'Prlić i ostali'

'Većina, uz izdvojeno mišljenje suca Liua Daquna, smatra da je u pismu suca Harhoffa vidljiva njegova pristranost u smjeru osuđujuće presude. Tu bi pristranost primijetio i prosječno informirani promatrač', stoji u odluci koju je putem svog profila na Twitteru objavio odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haagu vodio obranu hrvatskog generala Ante Gotovine.

>> Haški sudac: Oslobađajuće presude donošene su pod pritiskom!

'Većina, uz izdvojeno mišljenje suca Liua, smatra da je pretpostavka nepristranosti pobijena. U skladu s tim, većina smatra da je optužba o pristranosti suca Harhoffa osnovana', stoji još u haškoj odluci.

Šešelj je Harhoffovo izuzimanje zatražio početkom srpnja, nedugo nakon što je u javnost procurilo povjerljivo pismo danskog suca, u kojemu on izražava sumnju da je predsjednik ICTY-a Theodor Meron, pod pritiskom nekih moćnih država, vršio pritisak na kolege suce da donose određene oslobađajuće presude.

Harhoff vjeruje da su Gotovina i Markač oslobođeni pod Meronovim pritiskom

Iako u pismu nije iznio nikakav konkretan dokaz za svoje sumnje, Harhoff je naveo slučaj hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača kao jedan od onih u koje se upleo Meron. Napisao je da je u tom slučaju predsjednik ICTY-a 'imao sreće' jer je 'u posljednjem trenutku uvjerio ostarjelog turskog suca da promijeni mišljenje' i glasuje za oslobađanje hrvatskih generala.

Kada spominje 'ostarjelog turskog suca', Harhoff aludira na 77-godišnjeg Mehmeta Güneyja, koji je uistinu glasao za oslobađanje generala u drugom stupnju.

Danski je sudac posumnjao da u svemu prste imaju Amerika i Izrael, koji su ovakvim presedanskim odlukama htjeli zaštititi vlastite visoke vojne dužnosnike od eventualnih presuda u budućnosti.

Šešelj: Jasno je da Harhoff nije nepristran

Šešelj je, ubrzo nakon objave pisma, podnio zahtjev za Harhoffovim izuzećem jer je, prema njemu 'jasno da Harhoff nije nepristran i neutralan sudac koji razmišlja samo o utvrđivanju istine'.

Zanimljivo je da je taj zahtjev, prema pravilima, uputio samom Theodoru Meronu, no on se iz postupka izuzeo, prepuštajući da o zahtjevu odlučuje njegov zamjenik, Maltežanin Carmelu Agiusu. On je formirao spomenuto posebno sudačko vijeće, koje je donijelo današnju odluku.

Tome je vijeću, između ostalog, podneseno i očitovanje suca Harhoffa, koji je ustvrdio da sadržaj njegova pisma ni na koji način ne dovodi u pitanje njegovu nepristranost, a s time se složio i predsjednik vijeća koje sudi Šešelju Jean-Claude Antonetti.

No, posebno je vijeće Harhoffa većinom glasova ipak odlučilo isključiti iz daljnjeg postupka.

Izdvojeno mišljenje suca Liua Daqinga

Sudac Liu Daqing u svom izdvojenom mišljenju, između ostalog, navodi da ne odobrava sadržaj Harhoffovog pisma, ali tvrdi da je ono ionako bilo relativno neformalne naravi. Smatra da je letvica za izuzimanje suca u Haagu postavljena prilično visoko, no da je svojim pismom Harhoff ipak nije srušio.

Naveo je i da većina nije njegovo pismo stavila u odgovarajući kontekst, da nije u obzir uzela dugogodišnje Harhoffovo iskustvo, a tvrdi ni da mu Šešeljevi argumenti nisu bili uvjerljivi.

Nema 'rezervnog' suca

S obzirom da u Šešeljevom vijeću nema 'rezervnog' suca, Harhoffovo bi izuzimanje moglo dovesti do zastoja u postupku protiv njega.

Specijalizirana novinska agencija Sense, koja se bavi praćenjem Haškog tribunala, nedavno je izvijestila kako bi usvajanje Šešeljeva zahtjeva moglo, po svoj prilici, dovesti do ponavljanja suđenja.

Odvjetnik Luka Mišetić na Twitteru je napisao i da bi, ostane li odluka o Harhoffovom izuzeću na snazi, Šešelj mogao biti pušten na slobodu te da bi i čitava optužnica protiv njega mogla pasti.

Harhoff Disqualification Decision by MiseticLaw

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene