Početkom godine guverner HNB-a Boris Vujčić primio je nagradu Mađarske narodne banke, i to zbog - među ostalim - vođenja stabilne monetarne politike koja je omogućila Hrvatskoj put prema eurozoni.

Galerija Boris Vujčić Hrvatska narodna banka - 2 Hrvatska narodna banka - 1 +1 Boris Vujčić

Nagrada je imala i izdašnu novčanu stranu, čak pola milijuna kuna, što je odmah otvorilo niz pitanja o sukobu interesa i prihvaćanju takvog iznosa. 

Iznos je bio velik, obećanja - štura.

"Ovo tu što ću ja napraviti, ću napraviti tek nakon što platim porez. I nakon toga ćete biti obaviješteni što će se dogoditi s tim novcem. Ali bit će mi jako drago da mediji prate što će se s time događati kasnije", govorio je guverner Boris Vujčić 9. veljače.

Boris Vujčić Boris Vujčić Foto: DNEVNIK.hr

Pa je Dnevnik Nove TV stoga poslao upit HNB-u upravo tog sadržaja: je li guverner u proteklih nekoliko mjeseci platio porez te - ako jest - je li odlučio što sa iznosom od nagrade?

No iz Hrvatske narodne banke danas nisu odgovorili na službeni upit. Ipak, neslužbeno se iz izvora bliskih banci može čuti da porez jest plaćen, ali da guverner nije još odlučio što će s nagradom.

Uostalom, rok za prijavu drugog dohotka iz inozemstva je osam dana od primitka, poručuju iz Porezne uprave, a zbog pitanja je li riječ o poklonu većem od 500 kuna, još se jedna institucija bavila ovim slučajem.

Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) Guverner HNB-a ipak pod povećalom Povjerenstva zbog mađarskog dara teškog pola milijuna kuna

Cijeli slučaj još nije gotov ni za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: još uvijek prikupljaju sve činjenice i sve informacije, i očekuju odluku - uskoro, javlja reporter Hrvoje Krešić.

Boris Vujčić Hrvatska narodna banka - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Neki prijašnji dobitnici ove nagrade - poput austrijanca Ewalda Nowotnyja - novčani su dio odmah darovali u humanitarne svrhe kako se ne bi dovela u pitanje njihova neovisnost.

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić Guverner Boris Vujčić ipak neće zadržati pola milijuna kuna od mađarske središnje banke?

Guverneru Vujčiću iznos od nagrade i dalje stoji u imovinskoj kartici, uz objašnjenje da se radi o prihodu od druge djelatnosti. Stoga tek treba pokazati da planira održati riječ danu prije pet mjeseci u Dnevniku Nove TV i javnosti reći što je napravio s pola milijuna kuna, a ne da čeka da priča padne u - zaborav.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju