Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

DAR ILI SUKOB INTERESA

Guverner HNB-a ipak pod povećalom Povjerenstva zbog mađarskog dara teškog pola milijuna kuna

Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr)
Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska narodna banka Galerija 1/2 >>
Ažurirana imovinska kartica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića nakon medijskih propitivanja ipak je privukla i pozornost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dar središnje mađarske banke težak pola milijuna kuna Vujčiću bi mogao postati teret.

Guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavio je Gong zbog dara u vrijednosti od pola milijuna kuna.

Nagradu Lamfalussy u iznosu od 511.020 kuna, a riječ je o nagradi Izvršnog odbora Mađarske narodne banke koja je Vujčiću dodijeljena za "iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni", guverner je zadržao i naveo u imovinskoj kartici.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić SUPROTNO OD AUSTRIJSKOG KOLEGE Zašto je guverner Boris Vujčić zadržao pola milijuna kuna od mađarske središnje banke?

S obzirom na to da je riječ o pozamašnoj svoti novca, a i činjenicu da predsjednik austrijske centralne banke Ewald Nowotny prije nekoliko godina po primitku nije zadržao istu nagradu, već je dobiveni iznos darovao da se ne bi u pitanje dovela neovisnost banke, Gong je prije nekoliko dana postavio upit Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako bi se razjasnilo potpada li navedena novčana nagrada pod definiciju dara iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili ne.



Podsjetimo, Zakon u članku 15. uređuje primanje darova, pri čemu navodi da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje obveznika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju. Prema Zakonu, obveznik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti, i to najviše u vrijednosti do 500 kuna, a ne smije primiti takav dar kada je on u novcu, bez obzira na iznos, te vrijednosnicu i dragocjenu kovinu.

Dar ili teret? Zainteresiralo se ipak i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Iz Povjerenstva su, međutim, samo kratko odgovorili da se darovima u smislu ovog Zakona ne smatraju uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja te državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade.

No, bio je to, sada tvrde, samo odgovor načelne prirode. ''Povjerenstvo je prateći medijske navode na jučerašnjem radnom sastanku odlučilo razmotriti sve navedene okolnosti i prikupiti relevantne podatke i činjenice kako bi utvrdilo postoje li pretpostavke za pokretanje postupka'', odgovoreno je iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za DNEVNIK.hr.



A dan ranije saznalo se i da bi sam Vujčić mogao promijeniti planove, naime, kako su za DNEVNIK.hr kazali iz HNB-a: ''Guverner Vujčić je za nagradu Lamfalussy za 2021. godinu do sada platio predujam poreza i prireza te će po konačnom poreznom rješenju platiti i ukupan porez i prirez. Nakon plaćanja svih davanja državi guverner Vujčić će odlučiti što s preostalim iznosom dobivenim od nagrade i javnost će o tome biti primjereno obaviještena''.

Vujčić mogućnost promjene planova s darom od pola milijuna kuna nije otklonio ni gostujući u Dnevniku Nove TV uz napomenu da je provjerio s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa smije li ga primiti.

Boris Vujčić, guverner Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska narodna banka Foto: DNEVNIK.hr

Iz Gonga, koji je prvi pokušao skrenuti pozornost Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na Vujčičev slučaj, između ostalog, upozoravaju da je aktualna zakonska odredba sporna jer ''omogućuje stjecanje velikih novčanih iznosa i time se dužnosnike potencijalno dovodi u odnos zavisnosti, u kojem se stvara obaveza prema darivatelju''.

Ne bi smjelo biti dvostrukih mjerila

''A dok se državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade ne smatraju darovima, ona dobivena od strane tijela lokalne samouprave ulaze u zakonsku definiciju dara'', upozorila je također ova organizacija civilnog društva. Podsjetili su tako da je Povjerenstvo 2018. zaključilo da Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, primio nedopušteni dar u iznosu od 50.000 kuna iz Proračuna grada Zagreba po osnovi Nagrade Grada Zagreba.

Dodatno, u Gongu smatraju da je u ovom konkretnom slučaju nagrade guverneru upitno koliko je ovakva nagrada osobna ako se dodijeljuje pojednicu isključivo zbog obavljanja njegove javne, dužnosničke, guvernerske funkcije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene