Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 0,7 posto

Grčić: Smanjenje očekivane stope rasta BDP-a nije poraz Vladine politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je da će se rebalansom državnog proračuna većinom rezati kapitalna ulaganja, pa se zato smanjuje i očekivana stopa rasta BDP-a na 0,7 posto, a on bi bio zadovoljan svakom stopom rasta koja bi bila barem 0,5 posto veća od statističke greške.

Grčić je nakon Vladine sjednice na novinarski upit o revidiranju projiciranog gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto, ustvrdio kako to nije poraz Vladine ekonomske politike već samo smanjenje preoptimističnih očekivanja.

Vlada je u proračunu za 2013. predvidjela vrlo optimističan plan rasta investicija za 11,5 posto, što je bilo nužno za željeni rast BDP-a od 1,8 posto. Kako su toliku razinu investicija rejting agencije ocijenile rizičnom, ide se u rebalans proračuna kojim će investicije biti smanjene, a time se smanjuje i predviđena stopa rasta BDP-a, pojasnio je Grčić.

Ne zabrinjava ga ni podatak o porastu stope inflacije u siječnju na 5,2 posto, jer se radi o trendu prenesenom iz prošle godine, pa očekuje da će do ljeta doći do smirivanja inflatornih pritisaka.

>>
EU odsad kontrolira ugovaranje samo nekih projekata: Hrvatska leti sama

Na pitanje o tome hoće li Slavonija lošije proći zbog nove karte regionalnih potpora (budući da je ušla u regiju s razvijenijim Zagrebom), Grčić je ustvrdio da Slavonija neće biti nimalo zakinuta, ni kod potpora poduzetnicima niti kod ostalih vrsta subvencija.

EU-ove potpore za razvoj poljoprivrede otići će uglavnom u Slavoniju, a prvi veliki projekt koji se financira iz EU fondova ide u Slavoniju, odnosno u Osijek koji će za vodoopskrbni sustav dobiti 72 milijuna eura, istaknuo je Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako Osijek i Slavonija imaju komparativne prednosti za privlačenje ulaganja kakve Zagreb nema, samo imaju loše vodstvo koje to ne zna iskoristiti.

U Ministarstvo gospodarstva dolaze investitori uglavnom s projektima za Slavoniju i Dalmaciju, a vrlo rijetko za Zagreb, dodao je. Pritom je podsjetio da Zakon o područjima od posebne državne skrbi nije donio nikakve rezultate - posljedica 15 godina primjene toga zakona je sve veće siromaštvo tih područja.

Zatražio sam da mi se dostavi lista tobože ugroženih projekata za Slavoniju, ali je nisam dobio. To pokazuje da se radi samo o demagogiji onih koji galame o ugroženosti Slavonije, rekao je Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Slika nije dostupna Rast gospodarstva TKO JE ZASLUŽAN ZA DOBRE REZULTATE? Prilično oprečni komentari saborskih zastupnika

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene