Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao blitzkireg s GUP-om

Neostvareni projekti diljem grada: "Bandić je pretvorio Zagreb u svoje privatno igralište"

Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr)
Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna Grgić (Foto: Dnevnik.hr) Vesna Grgić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gordana Pasanec (Foto: Dnevnik.hr) Gordana Pasanec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
O problemu zagrebačkih projekata i u srijedu su progovarale razne udruge. Počela je javna rasprava o zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu.

Bandiću je nedavno propalo brzinsko usvajanje GUP-a u Skupštini, pa se morao okrenuti proceduri, a ona kaže, prvo javna rasprava.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević GOST DNEVNIKA NOVE TV Tomislav Tomašević: "Milan Bandić je sada kao ranjena životinja, teško predvidljiv i opasan. Gleda može li ići do kraja u rat s HDZ-om" Andrej Plenković i Milan Bandić nakon pada gup-a Ovako su Plenković i Bandić bježali od novinarskih pitanja: "Molim vas jedan dan pauze"; "Sve sam rekao danas"

Visjelo se danas na zagrebačkom pješačkom mostu. Takozvane obješenike postavili su građani u čast otvaranja rasprave o zagrebačkom GUP-u.

"Na kojima stoje imena kvartova koji su oštećeni u prijašnjem GUP-u ili će biti ako se ovaj GUP donese", kaže Gordana Pasanec iz inicijative Zagreb za sve.

Bandićev blitzkrieg s donošenjem Generalnog urbanističkog plana neslavno je propao pa se sada mora gnjaviti procedurom, a ona traži da građani u javnoj raspravi kažu što misle. Dio njih, ništa dobro.

"Pretvorio je Zagreb u neko svoje privatno igralište i iz svojih privatnih motiva rasprodaje ono što je naše", kaže Vesna Grgić iz inicijative Zagreb za sve.

No, prozvani gradonačelnik ne obazire se previše. "Uvijek je netko protiv, ja ne bih napravio ništa u zadnjih 19 i pol godina da nije bilo nekog protiv", kaže gradonačelnik Milan Bandić.

Tu je i nikad ostvareni stadion 

U javnosti je najsporniji zagrebački Manhattan na području Hipodroma i Velesajma.

"Hipodrom je krovna institucija događanja u konjičkom sportu. Ako nestane Hipodrom, nestat će i taj dio sporta", kaže Ivona Gođevac, korisnica hipodroma.

Gradska oporba podsjeća da su u planu podzemne garaže.

"Nešto što se dogodilo na Cvjetnom moglo bi se ponoviti na stotinjak lokacija Donjeg grada", kaže Renato Petek, gradski zastupnik (NH - Progresivni savez).

Tu je i najavljivani, nikad ostvareni stadion.

"Za izgradnju nacionalnog stadiona u Blatu se ne predviđa provedba javnog natječaja. Tu se gradska uprava poziva na davno proveden natječaj koji ne odgovara današnjoj situaciji", kaže arhitektica Suzana Dobrić Žaja.

Prigovora pregršt, ali Bandić Milan 365 poziva sve da sudjeluju u raspravi.

"Mi još ništa nismo napravili bez stava struke. Pa poštujemo proceduru i zakon", poručuje gradonačelnik Bandić.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poručuju da će tek nakon pregleda dostavljenog materijala moći će se utvrditi je li se postupilo u skladu s traženom dopunom, odnosno jesu li se stekli uvjeti za davanje tražene suglasnosti na predmetni plan. Javna rasprava traje iduća dva tjedna. Prijedlozi i opaske šalju se isključivo poštom. Gradski serveri mogu odahnuti. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene