Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GONG negoduje zbog istovremenog raspisivanja lokalnih i parlamentarnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga GONG u današnjem priopćenju izražava negodovanje što je Vlada na današnjoj zatvorenoj sjednici raspisala lokalne izbore u Osijeku, Kloštar Ivaniću i Vidovcu istovremeno s parlamentarnim izborima 25. studenoga 2007..

GONG ocijenjuje da ono neće neće donijeti uštedu troškova, već dodatne probleme i zbunjenost birača.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Lokalni i parlamentarni izbori provode se po različitim izbornim zakonima koji propisuju različit postupak provedbe izbora, kaže GONG i upozorava kako je potrebno osigurati različite biračke odbore i različita biračka mjesta.

Različito je propisano i promatranje izbora, jer lokalne izbore
mogu promatrati stranački i nestranački, a parlamentarne samo nestranački promatrači. 

Različita je i regulacija praćenja izborne kampanje od strane medija, pa za kršenje izborne šutnje izborni zakon
za lokalne izbore predviđa sankcije, a izborni zakon za parlamentarne izbore ne, kaže se u priopćenju.

"S obzirom na navedene zakonske pretpostavke i proceduru, istovremeno održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora neće donijeti uštedu troškova izbora, već potencijalno dodatne logističke i proceduralne probleme, ali i zbunjenost birača", stoji u priopćenju udruge GONG koje je potpisala predsjednica Suzana Jašić.

U priopćenju se ističe da se GONG "kao i 2003. protivi održavanju različitih vrsta izbora u isto vrijeme sve dok se ne ujednače pravni propisi", te izražava iznenađenje "što Vlada Republike Hrvatske prilikom donošenja ovakve odluke nije uzela u obzir mišljenje Državnog izbornog povjerenstva koje se protivi istovremenom održavanju izbora".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene