Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opažanja GONG-a

Sukob zbog križa i slike Franje Tuđmana na biračkom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalne izbore promatra ukupno 700 promatrača GONG-a, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova. Do 14.00 sati, 46 mobilnih ekipa posjetilo je 300 biračkih mjesta.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa. Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, priopćio je GONG, a birači razumiju izborni proces. Profesionalizam biračkih odbora kreće se od zadovoljavajućeg do odličnog.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

>> GONG-u prijavjeno da se mobitelom fotografiraju glasački listići

Promatrači su od 10.00 do 14.00 sati dojavili određen broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija. Promatrači su dojavili da na određenim biračkim mjestima predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao (Kistanje, Komin BM 8).

Prijetnja fizičkim nasiljem zbog slike Tuđmana

Na BM 218 (Novi Zagreb, Veliko polje) promatračima GONG-a koji su zatražili da sa biračkog mjesta bude uklonjen križ i slika Franje Tuđmana (što je birački odbor i učinio), grupa muškaraca je prijetila fizičkim nasiljem. Ujedno su vršili pritisak na predsjednika biračkog odbora da vrati križ na zid, što je birački odbor i učinio nakon konzultacija s Gradskim izbornim povjerenstvom. Postoji opravdana sumnja da je grupa koja je prijetila promatračima GONG-a stigla na poziv promatrača HDZ-a. kaže u priopćenju GONG.

U Vrsima je promatračicu GONG-a stric od načelnice općine (u alkoholiziranom stanju) izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta.

Stranački aktivisti bilježe tko je glasovao

GONG je primio preko 150 upita i dojava građana. Građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na činjenicu da listići na biračkom mjestu nisu bili promiješani niti okrenuti prema dolje. Veći broj građana je zvao da bi se raspitao za lokaciju biračkog mjesta. S tim u vezi velik broj poziva je zaprimljen iz Zagreba, gdje se građani žale da su promijenjeni brojevi i adrese biračkih mjesta, a nigdje ne mogu pronaći informaciju gdje trebaju ići glasovati.Također, bilo je i prijava o tome da stranački aktivisti kod biračkog mjesta bilježe tko je glasovao (Trogir, Vinkovci, Seget Donji). GONG ističe slučaj Seget Donji iz kojeg se bilježi znatan broj poziva građana koji upozoravaju na nepravilnosti. U Slavonskom Brodu stožer HDZ-a se nalazi u kafiću koji je u krugu 50 metara od biračkog mjesta te stranački aktivisti dočekuju birače i agitiraju.

>> VIDEO: Za koga glasuju političari i kandidati?

U Orahovici ( BM 10) promatrači i članovi biračkog odbora iz HDZ-a popisuju birače (svoje članove) koji dolaze glasovati. Dojava je stigla od članice biračkog odbora. Premda je DIP reagirao, javljeno je da se to ponavlja.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene