Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve je počelo 20. listopada prošle godine. Stotinjak branitelja okupilo se tada pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66.


Danas se navršilo godinu dana braniteljskog prosvjeda i postavljanja šatora ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, a njihov neformalni vođa Đuro Glogoški, iako na tu temu ovih dana nije bio riječit, ipak je kratko poručio kako šator do daljnjeg ostaje.

Vezani članci Slika nije dostupna Na upit hoće li primiti branitelje Milanović samo odmahnuo rukom Slika nije dostupna Klemm: Braniteljski prosvjed nije nelegalan, već spontano okupljanje

'Šator do daljnjeg ostaje, a sve što na tu temu imamo reći, reći ćemo u utorak na konferenciji za novinare', kazao je Glogoški u ponedjeljak.

'Kap koja je prelila čašu'

Sve je počelo 20. listopada prošle godine kada se stotinjak ogorčenih branitelja revoltiranih zbog, kako su rekli, omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije, okupilo ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Kap koja je prelila čašu da se odluče na taj potez bila je, kazali su, izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu Documente izjavio kako bi "trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP". To su branitelji protumačili kao izjednačavanje žrtve i agresora.

Glogoški za DNEVNIK: Trebalo nam je 225 dana da razgovaramo, trebat će i više da rješimo probleme

Branitelji su aktualnog ministra obrane Predraga Matića prozivali i zbog otpuštanja hrvatskih branitelja te nebrige prema najtežim ratnim vojnim invalidima koji, tvrde, mjesecima čekaju na liječenje i operacije. Zbog svega toga zatražili su smjene u vrhu resornog ministarstva - ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Glavaševića.

Već prvih dana mjesto tragedije

Šator ispred Ministarstva branitelja već je prvih dana postao mjestom tragedije, u njemu je najprije preminula Nevenka Topalušić, stopostotni invalid i pripadnica "Gromova", a nakon nje se do šatora dovezao i zapalio branitelj Damir Čakanić.

Branitelji su ubrzo postavili i novi zahtjev - Ustavni zakon o braniteljima, koji bi im, uvjereni su, jamčio prava koja ni jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati. Po tom je pitanju osnovana i mješovita saborska radna skupina s predstavnicima branitelja, koja do sada nije ponudila nikakvo rješenje. Slično su završili i razgovori, koje su zatražili sa premijerom Zoranom Milanovićem, a čiju su smjenu u međuvremenu također zatražili.

VIDEO Braniteljima u Savskoj ide prijava

Braniteljski šator tijekom proteklih godinu dana bio je poprište brojnih događanja, od konferencija za novinare, okruglih stolova, mjesta za održavanje svetih misa i slavlja, a dolazili su podršku davati pjevači, političari različitih opcija i predsjednički kandidati, nogometaši, ali i obični građani, dok ih je je Crkva sve to vrijeme bezrezervno podržavala.

U svibnju krenuli na Markov trg

Branitelji su u više navrata tražili da ih primi premijer Milanović, a kako su njihovi zahtjevi postajali sve glasniji Milanović je objavio da je još na samom početku prosvjeda primio i razgovarao s vođom prosvjeda Glogoškim i njegovom suprugom.

Pokušao se zapaliti u prosvjedničkom šatoru

Kulminacija prosvjeda dogodila se 29. svibnja kada su branitelji iz Savske krenuli na Markov trg, s obrazloženjem da će tamo podržati prosvjed radnika Imunološkog zavoda. Nakon 18 sati, od kada je Trg zatvoren za prosvjede, policija je od branitelja zatražila da se maknu što su oni odbili učiniti te su se povukli u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro. Tijekom te večeri dio branitelja u Savskoj naoružan plinskim bocama zaustavio je promet, čime su dio javnosti okrenuli protiv sebe.

Branitelje u Savskoj mediji su tijekom posljednjih godinu dana prozivali i zbog toga što, navodno, instrukcije dobivaju od samog vrha HDZ-a te da su pomogli u predsjedničkoj kampanji kandidatkinji te stranke i sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Tvrdnje da ih je organizirala politička stranka oni su cijelo vrijeme oštro odbacivali.

Policija o prosvjedu: Bila je izuzetno opasna situacija!

Iz HDZ-a se nedavno ipak neslužbeno moglo čuti kako je neformalni vođa prosvjeda Glogoški na listi u petoj izbornoj jedinici za predstojeće parlamentarne izbore. Mediji su međutim ovih dana izvijestili kako je Glogoški navodno odustao od takvog angažmana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook