Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Područje oko kuća još je opasno

"Ni nogometaši nemaju ovakvu kuću": Godinu dana nakon katastrofe u Hrvatskoj Kostajnici, mještani se vraćaju u svoje domove

Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mićo Jakšić (Foto: Dnevnik.hr) Mićo Jakšić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska Kostajnica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Godinu dana nakon urušavanja kuća u Hrvatskoj Kostajnici, mještani se pripremaju ponovno ući u svoje kuće. Ipak, područje oko starih kuća još je uvijek opasno te će njihova sanacija početi u lipnju.

Prije godinu dana sedam obitelji u Hrvatskoj Kostajnici u trenu je izgubilo sve. Refiku Hamzagić je iz ruševina tada morala izvlačiti Hrvatska vojska.

Pročitajte i ovo Marko Krpan, zapovjednik Bojne Tigrovi i zapovjednik snaga na terenu Snage u Hrvatskoj Kostajnici Zapovjednik Bojne Tigrovi pomaže u borbi s poplavama. Istaknuo glavni problem: "Napunjena je 61.000 vreća pijeska" Slika nije dostupna UBOJSTVO 70-GODIŠNJAKA Uhićen zbog ratnog zločina na području Hrvatske Kostajnice: "Žrtvu ubili hicem iz vatrenog oružja, a zatim bacili u rijeku"

"Nemam ništa, nemam dokumentata, nemam lijekova, a ja sam dva infarkata imala", rekla je Hamzagić tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića prije godinu dana.

Godinu dana poslije nazire se kraj agonije. Naime, zamjenske su kuće renovirane te ih treba samo još namjestiti. Hamzagić jedva čeka ključ svog novog doma.

"Da ne moram nikuda ići i da mogu reći da sam kod kuće. I kad izađem da dišem punim plućima pred svojom kućom", rekla je Hamzagić.

Osim nje, obnovom su zadovoljni i drugi stanovnici Hrvatske Kostajnice.

"Dobro je sve. Ne može biti bolje, ovo je premija", rekao je Mićo Jakšić.

"Ni nogometaši nemaju ovakvu kuću"

Država je na obnovu potrošila šest i pol miljuna kuna.

"Meni je izuzetno drago da su svi oni rekli da žele ostati u Hrvatskoj Kostajnici. Sve smo napravili, sve smo pripremili još prije tjedan do dva da se sve opremi i dodijele ključevi", rekao je Predrag Štromar (HNS), ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Kuće su dosad bile u vlasništvu države, pa je radove kočila birokracija, ali i vrijeme.

"Javna nabava traje minimalno tri mjeseca, a nakon toga svi imaju mjesec dana za rok žalbe. To su već četiri mjeseca, a nakon toga je bilo snijega i padalina", rekao je Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Sve to vrijeme obitelji su provele u privremenom smještaju u Kostajnici i Petrinji. Sad kad su kuće gotove, kažu, najdulju godinu u svojim životima brzo će zaboraviti.

"Ni nogometaši nemaju ovakvu kuću", rekao je Jakšić.

Ipak, područje oko starih kuća još je opasno. I godinu dana nakon strašne tragedije, kuće koje su stradale u klizištu i dalje stoje na brdu. Stručnjaci kažu da tlo još puzi pa će sanacija krenuti tek u lipnju, a ruševine će ukloniti Hrvatska vojska.

Koja će obitelj dobiti koju kuću, znat će se u petak. Tu će odluku donijeti Vlada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene