Područje Hrvatske Kostajnice čuva policija. Crveni križ pružio je pomoć za 23 evakuiranih mještana, čije su kuće stradale u jučerašnjem odronu u Kostajnici.

Galerija Hrvatska Kostajnica (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Hrvatska Kostajnica (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Poplava u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) +3 Tako je nastala ploha koja klizi sa stijene i vuče za sobom sve što se nalazi na njoj, bilo da je riječ o drveću ili kućama i ruši sve pred sobom (Dnevnik.hr)

Nakon odrona kuća uslijed poplave, srušene građevine čuva policija. Na teren su izašli inspektori kako bi utvrdili postoji li opasnost od novih urušavanja.

Vezani članci Poplava u Kokorićima - 2 Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti" Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju - 1 Voda se povlači u vrgoračkom kraju, stižu grijalice, a smislilo se i trajno rješenje za poplave. No rok za realizaciju je pet godina

Unesrećeni građani za prvu su ruku dobili po 1.000 kuna, čizme i ruksake s osnovnim potrepštinama, a smješteni su u gradskom hotelu. Unesrećeni očekuju da će im država osigurati zamjenske kuće jer, kažu, u godinama su kada je teško početi iznova. Gradnoačelnik Hrvatske Kostajnice kaže da se radi popis državne imovine u koju bi se mogli useliti oni koji su ostali bez krova nad glavom.

Akciju pomoći pokrenuo je i Crveni križ. ''Pozivamo hrvatsku javnost da podrži apel za ljude koji su stradali u Kostajnici putem telefona 060 9011 tko želi uplatiti na žiro račun ili internetskim donacije neka idu na stranicu www.hck.hr'', rekla je Katarina Zorić iz Hrvatskog Crvenog križa.

Riječ je, naime, o uglavnom starijem stanovništvu, ali ima i obitelji s manjom djecom. Svojim razrušenim kućama još uvijek ne mogu prići. Na teren je izašla inspekcija koja treba procijeniti postoji li zbog poplava opasnost od novog urušavanja.

Kako pomoći?

Svi koji žele pomoći osobama kojima su uništeni domovi mogu to učiniti:

pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen)
uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb:IBAN: HR6923400091511555516, poziv na broj 20

Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X

Internetskim donacijama građana na ovoj poveznici
Internetskim donacijama tvrtki na sljedećoj poveznici
 

Više o svemu možete doznati na internetskoj stranici Crvenog križa.

Kako se aktiviralo klizište?

Kako bi se klizište aktiviralo, mora postojati okidač. To mogu biti, kao u ovom slučaju - obilne oborine, potresi ili zasijecanje padine zbog npr. izgradnje cesta, vodovoda i slično. Slojevi zemlje, šljunka, pijeska i gline, koji su na stijenama na brdu iznad kuća, natopili su se vodom zbog obilnog snijega koji je padao prethodnih dana.

Tako je nastala ploha koja klizi sa stijene i vuče za sobom sve što se nalazi na njoj, bilo da je riječ o drveću ili kućama i ruši sve pred sobom. Zemlja koja je skliznula s brda izgurala je temelje kuća, zbog čega su se i urušile.

Hrvatska Kostajnica (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Kako bi se klizište aktiviralo, mora postojati okidač. To mogu biti, kao u ovom slučaju - obilne oborine, potresi ili zasijecanje padine zbog npr. izgradnje cesta, vodovoda i slično (Dnevnik.hr)

Hrvatska Kostajnica (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Slojevi zemlje, šljunka, pijeska i gline, koji su na stijenama na brdu iznad kuća, natopili su se vodom zbog obilnog snijega koji je padao prethodnih dana (Dnevnik.hr)

Hrvatska Kostajnica (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Tako je nastala ploha koja klizi sa stijene i vuče za sobom sve što se nalazi na njoj, bilo da je riječ o drveću ili kućama i ruši sve pred sobom (Dnevnik.hr)  

Podsjetimo, Hrvatska se suočava s poplavama i odronima na trenutačno pet kriznih mjesta. Prvo je Hrvatska Kostajnica, gdje su danas na mjestu urušavanja obiteljskih kuća uslijed odrona, trajali izvidi, analize tla i policijski nadzor.

Drugo je područje Sisačko-moslavačke županije. Izlivena rijeka je okružila i zatočila desetak kućanstava, na terenu je vojska, Crveni križ. Treće je područje Karlovca. Stanje se, na sreću, ondje smiruje, grad je obranjen od veće katastrofe. U Lici također strahuju od novih kiša. Vremenska prognoza im ne ostavlja razloga za optimizam.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju