Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužan dan za Hrvatsku vojsku

Tri hrvatska vojnika ranjena u Kabulu, jedan preminuo u bolnici

MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr General Krešo Tuškan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 General Krešo Tuškan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 MORH sazvao izvanrednu konferenciju za medije nakon stradavanja hrvatskih vojnika u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za medije u MORH-u izvijestio javnost o napadu na vozilo hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu te ranjavanju trojice naših vojnika. Jedan od vojnika preminuo je u bolnici od posljedica teških ozljeda. Napad je izvršio bombaš samoubojica.

"Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Prema posljednjim informacijama, imamo tri ozlijeđena vojnika, od kojih je jedan dobio teške ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika teže su ozlijeđena, ali izvan životne opasnosti", izvijestio je tijekom izvanredne pressice ministar Krstičević.

Dva sata kasnije stigla je i vijest da je vojnik koji je bio u životnoj opasnosti, preminuo od težine ozljeda u bolnici. Ministar Krstičević posjetio je njegovu obitelj i osobno im izrazio sućut.

Dvojica hrvatskih vojnika koja nisu u životnoj opasnosti, također su teže ranjena, jedan ima slomljenu bedrenu kost, a drugom je ozlijeđena ruka.

Preminuli vojnik rođen je 1992. godine i u vojsci je služio pet godina.

Još je jedan od ranjenih vojnika isto godište i također se već pet godina nalazi u vojsci. Drugi je rođen 1987. godine i u vojsci je 12 godina.

Pročitajte i ovo Damir Krstičević (Foto: MORH) Objavio MORH Preminuo pripadnik HV-a ozlijeđen u Afganistanu: ''Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac''

Pročitajte i ovo Robert Hranj, viceadmiral (Foto: Dnevnik.hr) Vrh MORH-a i vojske šokiran "Naši vojnici ne sudjeluju u borbama u Afganistanu. Ovaj je napad teško razumljiv"

Brigadni general Krešo Tuškan dodao je kako su ranjeni vojnici dva desetnika i skupnik te da je riječ o mlađim pripadnicima Hrvatske vojske. Mladići su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

Napad je izveo bombaš samoubojica

Brigadni general Krešo Tuškan je otkrio detalje napada u Afganistanu u kojem su ozlijeđena trojica hrvatskih vojinika, koji u Afganistanu djeluju u okviru specijalnih snaga NATO-a Special Operation Advisory Group pod britanskim vodstvom gdje je zapovjedništvo na aerodromu HKIA u Kabulu.

Vojnici su u 8:15 ujutro iz kampa krenuli na zadaću s pet neborbenih vozila – dvije Toyote i tri Mercedesa.

U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga, a u dva su vozila bili afganistanski prevoditelji koji s njima redovite idu na zadaće.

"U 8:44 prema lokalnom vremenu, 200 metara od kampa Lion došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja motocikla s navodnim bombašem samoubojicom i ozljeđivanja naših pripadnika", rekao je general Tuškan.

Krstičević: "Spreman sam preuzeti političku odgovornost"

"Kao ministar obrane, spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj", rekao je pri kraju izvanredne konferencije ministar obrane.

"MORH i vlada spremni su obiteljima pružiti svu potrebnu pomoć", dodao je.

"Svaka operacija nosi svoj rizik i sad smo se u to uvjerili", rekao je poljuljanim glasom Krstičević.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad.

"Naši vojnici ne sudjeluju u borbama tamo. Ovaj napad je teško razumljiv"

Robert Hranj, viceadmiral i direktor Glavnog stožera OSRH-a, izrazio je u ime načelnika Glavnog stožera OSRH-a žaljenje zbog događaja u Kabulu u kojem su ranjeni hrvatski vojnici te ga najoštrije osuđuje.

"Svi naši vojnici u operaciji Resolute Support u Afganistanu sudjeluju kao savjetnici i mentori. Oni ne sudjeluju ni u kakvim borbenim operacijama ili kako to tamo kolokvijalno kažu, kinetičkim operacijama. U svakom slučaju, pomažu u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga. U tom je smislu i ovaj napad teško razumljiv", naglasio je Hranj.

Na kraju je poručio kako se nada da će se sva trojica ranjenih vojnika uspješno oporaviti i da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj.

"Trenutačno im se pruža maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici treće razine u Bagramu. Čim budu sposobni, oni će uz pomoć naših saveznika biti prebačeni u Hrvatsku", rekao je Hranj.

Ministar je na samom kraju presice zamolio medije za razumijevanje te je naglasio da hrvatska javnost zaslužuje sve informacije.

Trenutačno se u Afganistanu u misiji nalazi 99 pripanika Hrvatske vojske.

USKORO OPŠIRNIJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene