Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Forum žena SDP-a u utorak je reagirao na izjave udruge U ime obitelji u vezi Zakona o udomiteljstvu.


''Udruga U ime obitelji je izjavom o Zakonu o udomiteljstvu, kojom se protive nadopuni Zakona da se i istospolnim parovima omogući pravo na udomljavanje djece, pokazala ne samo potpunu neinformiranost, dno dna diskriminacije s osnove roda, već i krajnje zabrinjavajuće diskriminatorne stavove prema djeci. Naime, navodeći kako su djeca istospolnih parova sklonija počinjenju kaznenih djela, pušenju, poremećajima u ponašanju, ne završavaju školu, siromašnija su, kao i da su slabijeg zdravlja, Željka Markić zagazila je na teren na kojem su počivali zasadi nacizma'', priopćio je Forum žena SDP-a.

Vezani članci Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Grbin komentirao zaključke Ustavnog suda o MOST-ovim inicijativama: "Živo me zanima obrazloženje..." Slika nije dostupna Josipović: Šteta je da je Željka Markić tako isključiva

Navode da je ''gospođi Markić očito nepoznata činjenica da Europski sud za ljudska prava već godinama dosuđuje pravo istospolnim parovima na udomljavanje djece jer ljudska prava moraju biti ista za sve''.

''Istraživanja na koja se poziva gospođa Markić radili su „američki i kanadski znanstvenici, doktori i svećenici“ kojima su očito nepoznata istraživanja prema kojima za ishod djeteta ulogu ne igra činjenica živi li u istospolnoj obitelji, već toplina, prihvaćenost, sigurnost i stabilnost'', poručuju iz Foruma žena.

Dodaju da u prekapacitiranim hrvatskim domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, nažalost, žive djeca istraumatizirana od zanemarivanja ili zlostavljanja od strane bioloških roditelja. Njima je potrebna, prije svega, ljubav i podrška.

''Ipak, u jednome se s gospođom Markić slažemo: djeca koja žive u istospolnim obiteljima mogu osjećati psihološki pritisak. Ali, osjećaju ga, upravo zbog stavova kao što ih iznosi udruga U ime obitelji i Željka Markić, koji truju javnost i ponor diskriminacije u društvu dodatno produbljuju.

Ovom društvu, prije svega, nedostaje tolerancije, prihvaćanja različitosti, zaštite manjina. Ovo društvo, kao sva zdrava društva, treba težiti razbijanju predrasuda. I prema odraslima i prema djeci.

Diskriminacija djece doista šokira kada dolazi od udruge koja redovno proklamira demografsku obnovu i vrijednosti tradicionalne obitelji'', zaključuju u priopćenju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju