Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Dvjestotinjak hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, većinom psihologa, sociologa i pedagoga, poručilo je u utorak, komentirajući sukobe u javnosti o pravu na udomiteljstvo istospolnih parova, da je u najboljem interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, prihvatiti i priznati raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj.


Uoči rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, koji ne omogućuje udomiteljstvo i istospolnim registriranim partnerima, više od 200 znanstvenika i stručnjaka u zajedničkom se priopćenju založilo da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece ističući kako nema značajnih razlika u rezultatima odgoja djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima.

Vezani članci Ivo Šegota i Mladen Kožić održali konferenciju za medije - 2 Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota udomili su dvoje djece: "Jako su sretni. Čitaju priče, zajedno kuhaju, šetaju psa, bili su na moru..." Obitelj pronašla lane, odveli ga u sklonište - 8 Bio je izgubljeno siroče, a sad je glavna maza: "Našoj Mifi kupit ćemo i psića"

"Željeli bismo skrenuti pažnju na neispravno korištenje ili čak miješanje pojmova posvojenje i udomiteljstvo u tekućim javnim raspravama. Udomiteljstvo je oblik socijalne usluge smještaja ili boravka djeteta koju pruža udomitelj. Posvojenje je oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi", navode znanstvenici u priopćenju.

Smatraju kako je u najboljem interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, priznati i prihvatiti raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj.

"Budući da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima", stoji u priopćenju.

Također su naveli dugogodišnja sveobuhvatna istraživanja koja do sada nisu uspjela dokazati da su LGBT osobe manje sposobne od osoba heteroseksualne orijentacije biti roditelji, kao ni da je psihosocijalni razvoj njihove djece ugrožen u odnosu na djecu heteroseksualnih roditelja.

"Znanstvena literatura ističe kvalitetu obiteljskih odnosa i prisutnost dovoljne količine socijalnih, psiholoških i ekonomskih resursa te podrške roditeljima kao najznačajnije čimbenike dobrobiti djece i kvalitete odnosa djece s roditeljima, daleko važnije od spola i seksualne orijentacije roditelja", naglašeno je u priopćenju.

Pozvali su Vladu i Sabor da rade u najboljem interesu djece bez odgovarajće roditeljske skrbi i omoguće im ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti i brizi udomitelja, neovisno o njihovu spolu i seksualnoj orijentaciji. (Hina)