Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''u interesu djece i roditelja''

Stručnjaci se zalažu da istospolni parovi udomljavaju djecu: ''Nisu manje sposobni roditelji''

Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages
Dvjestotinjak hrvatskih znanstvenika i stručnjaka, većinom psihologa, sociologa i pedagoga, poručilo je u utorak, komentirajući sukobe u javnosti o pravu na udomiteljstvo istospolnih parova, da je u najboljem interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, prihvatiti i priznati raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj.

Uoči rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, koji ne omogućuje udomiteljstvo i istospolnim registriranim partnerima, više od 200 znanstvenika i stručnjaka u zajedničkom se priopćenju založilo da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece ističući kako nema značajnih razlika u rezultatima odgoja djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima.

Pročitajte i ovo Ivo Šegota, udomitelj Nastavak diskriminacije Ivo Šegota: "Traže nas da udomimo još djece, a kad trebamo postati posvojitelji država nas sprječava" Miroslav Šeparović ispred Ustavnog suda važna odluka Ustavni sud presudio protiv diskriminacije: Istospolni parovi mogu udomiti dijete!

"Željeli bismo skrenuti pažnju na neispravno korištenje ili čak miješanje pojmova posvojenje i udomiteljstvo u tekućim javnim raspravama. Udomiteljstvo je oblik socijalne usluge smještaja ili boravka djeteta koju pruža udomitelj. Posvojenje je oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi", navode znanstvenici u priopćenju.

Smatraju kako je u najboljem interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, priznati i prihvatiti raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj.

"Budući da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima", stoji u priopćenju.

Također su naveli dugogodišnja sveobuhvatna istraživanja koja do sada nisu uspjela dokazati da su LGBT osobe manje sposobne od osoba heteroseksualne orijentacije biti roditelji, kao ni da je psihosocijalni razvoj njihove djece ugrožen u odnosu na djecu heteroseksualnih roditelja.

"Znanstvena literatura ističe kvalitetu obiteljskih odnosa i prisutnost dovoljne količine socijalnih, psiholoških i ekonomskih resursa te podrške roditeljima kao najznačajnije čimbenike dobrobiti djece i kvalitete odnosa djece s roditeljima, daleko važnije od spola i seksualne orijentacije roditelja", naglašeno je u priopćenju.

Pozvali su Vladu i Sabor da rade u najboljem interesu djece bez odgovarajće roditeljske skrbi i omoguće im ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti i brizi udomitelja, neovisno o njihovu spolu i seksualnoj orijentaciji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene