Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz prve ruke

Evo kako doista izgleda život na Karibima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeleni Golub Habulan ljeto je svakog dana. Ona već više od dvije godine živi na Karibima.

Jelena je zajedno sa suprugom Kristijanom završila na Karibima putem jedne volonterske organizacije. U Hrvatskoj su ostavili posao, obitelj i prijatelje i krenuli na Karibe, gdje su planirali ostati godinu dana. Godina se produžila na dvije a, ispričala je Jelena, sada su već srasli s lokalnim stanovništvom. 'Bili smo malo pod stresom, ali sve je prošlo dobro, kada smo sjeli u avion smješak nam nije silazio s lica', ispričala je Jelena Golub Habulan za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani bijesni Gradsko vijeće Splita na tematskoj sjednici o zagađenju kod Sjeverne luke Ilustracija slijedi obdukcija Tragedija na plaži: Muškarcu pozlilo tijekom kupanja, ubrzo nakon toga preminuo

Jelena sa suprugom živi u otočnoj državi Grenadi na jugoistoku Karipskog mora, a za njihove mještane kažu da su srdačni, topli i vrlo susretljivi ljudi. 'Jako su religiozan narod, ali s druge strane ima mladih i buntovnih koji istražuju i uživaju svjetovne užitke. Kao nekad, svi sve dijele i na taj način preživljavaju', opisala je Jelena.

>> Evo zašto se u Kanadi živi bolje nego u Hrvatskoj!

Iako su prve asocijacije na Karibe more, sunce i pješčane plaže i tamošnji stanovnici imaju problema sa nezaposlenošću. 'Stopa nezaposlenosti je užasno velika, čak 60 posto. Ako neki imaju rođake u Americi, Engleskoj i Kanadi tamo najčešće iseljavaju ili im ti rođaci šalju bačve s hranom i odjećom, dijelovima za automobile i bicikle ili što im već treba.'

Nabaviti nešto na Grenadi, dodaje Jelena, nemoguće je. 'Snalazili smo se na sve načine. Kako smo radili za neprofitnu organizaciju troškovi smještaja i hrane nam nisu bili pokriveni i s vremenom smo se našli na križanju gdje smo morali odlučiti što i kako dalje', ispričala je Jelena koja je tada uzela stvar u svoje ruke, malo istraživala i otkrila da na Karibima raste hranjiva biljka moringa.

'Pronašla sam drvo, uzela sjeme i posadila 20-ak stabala, čisto za nas, jer je nevjerojatno hranjivo. Nakon šest mjeseci smo je uspjeli testirati, upakirati u kapsulu i dobiti odobrenje za prodaju u ljekarnama', otkrila je Jelena koja se osim uzgojem ove biljke na Karibima bavi i ručnom izradom torbi, što joj nije teško palo jer i sama dolazi iz svijeta mode.

Jedna od stvari na koju su se morali naviknuti na Karibima je hrana. 'Jedva smo čekali da imamo priliku tako se hraniti. Počeli smo koristiti više muškatnog oraščića i cimeta koji su simbolični za ovaj otok za koji kažu 'Welcome to Isle of Spice Where Everything is nice'.

Na Grenadi je ljeto svaki dan, a postoje kišna, suha i uragan sezona. Imaju puno praznika i sve, kako kaže Jelena, pomalo kasni. 'Svi su pomalo u tom usporenom filmu. Ponekad prođe i par tjedana da se obavi neka papirologija ili da trgovina dobije robu i slično', otkrila je.

Ako se ikada odlučite za putovanje na Karibe Jelena savjetuje što i kada trebate vidjeti. 'Kornjače na Grenadi počinju nesti jaja u 3. mjesecu na plaži Livera, a iskustvo je nezaboravno. One su veličine fiće ili peglice, a kad nesu jaja su u transu i može ih se dirati i gledati. Jaja broje volonteri, a svaka kornjača snese oko 1.000 jaja koja zakapaju u pijesak i vraćaju se u more', ispričala je Jelena.

Od turističkih atrakcija izdvojila je i karneval u 8. mjesecu koji traje tri dana. 'Svi u 4 ujutro izađu na ulice i boje se crnom naftom i raznim bojama. Većina ih pije rum, njima je to u kulturi kao Rusima votka', rekla je Jelena.

Jelena putuje od svoje 13. godine, a putovanja i život s drugima daju joj, kaže, dinamiku i živahan duh. 'To je zaista dio mene. Ništa mi nije teško, ako treba ići negdje i prati veš na ruke ili nositi vrećice, peći palačinke - nema problema, barem ću se usavršiti u tome. Radim male stvari s velikom ljubavlju, vjerujem da je to recept za uspjeh i ne bojim se kako i što će točno biti… Bit će kako treba biti', zaključuje Jelena čija se karipska avantura i dalje nastavlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene