Otapanje leda na Grenlandu (Foto: AFP)
Otapanje leda na Grenlandu (Foto: AFP) Foto: Afp

Temperaturni rekordi u Europi nisu oboreni, smlavljeni su, upozorili su iz UN-a. Toplinski val koji je pogodio Europu, ide na sjever, prema Grenladnu.


To bi moglo uzrokovati topljenje drugog najvećeg snježnog pokrova na svijetu, upozoravaju u Ujedinjenim narodima. 

Vezani članci Građani traže osvježenje od vrućina na fontanama (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell) "Žega bez daška vjetra": Hrvatska vrije na rekordno visokim temperaturama, za ove je gradove izdan crveni meteoalarm Grčki vatrogasac (Foto: Dnevnik.hr) Stotine vatrogasaca bori se s požarima u Grčkoj, jedan buknuo i u blizini Atene

Clare Nullis, iz Svjetske meteorološke organizacije, izjavila je da topli zrak iz Sjeverne Afrike nije samo razbio europske rekorde temperature u četvrtak, nego ih je nadmašio za 2, 3 ili 4 stupnja, što je opisala kao "apsolutno nevjerojatno".

"Prema prognozama, toplina ide prema Grenlandu. To će rezultirati visokim temperaturama i posljedično, povećanim otapanjem ledene ploče Grenlanda", rekla je Nullis.

Predstavila je rezultate danskog Polar Portala, koji mjeri dnevne razine površinske mase ledenog pokrova Grenlanda.

"Samo u srpnju Grenland je izgubio 160 milijardi tona leda otapanjem površine. To je ekvivalent 64 milijuna olimpijskih bazena. Samo u srpnju", upozorila je Nullis, piše Reuters

Led pokriva 80 posto otoka. Razvijao se nekoliko desetaka tisuća godina. Slojevi snijega komprimirali su se u led. 

Ukupan volumen ledenog pokrova na Grenlandu je 2.900,000 kubičnih kolometara. Kada bi se cijeli otopio, sva svjetska mora odmah bi se podigla sedam metara, piše polarportal.dk.