Pariz, Berlin i London odbacili su ideju SAD-a o ponovnom uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Iranu. Tvrde da bi to bilo štetno u pokušajima da održe dosadašnji nuklearni sporazum iz kojega su se dvije države povukle.

Galerija


Velika Britanija, Francuska i Njemačka kazale su da neće poduprijeti američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015., navodeći da to ne bi bilo u skladu s nastojanjima da se taj sporazum podrži.

Vezani članci Potres u Iranu Potres od 5,9 pogodio južni Iran: Ljudi na ulicama, dvije osobe u bolnici Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju"

"Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze", navodi se u zajedničkom priopćenju triju država.

U izjavi zemalja saveznica ističe se da tri države ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom, iz kojeg je SAD istupio.

Sjedinjene Američke Države službeno su u četvrtak podnijele zahtjev UN-u da se ponovno uvedu sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. U pismu koje je Washington uputio Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo optužio je London, Pariz i Berlin da su izabrali svrstati se uz ajatolahe umjesto uz svog saveznika SAD.