Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenici Srednje strukovne škole (SSŠ) "Braće Radić" i Obrtničke škole "Antuna Horvata" u Đakovu prosvjedovali su danas protiv poskupljenja prijevoza zahtijevajući da se cijene vrate na razinu prije poskupljenja koje je u nekim slučajevima i do 50 posto.


Na nastavu u strukovnoj školi putuje više od 50, a u obrtničku više od 70 posto učenika. Srednjoškolci, čije zahtjeve podupiru i učenici koji ne putuju i profesori, iznijeli su primjedbe i da autobusi često kasne zbog čega kasne i na nastavu.

Vezani članci Vlak Do kraja travnja besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije i volontere Slika nije dostupna Apsurd: Učeničke karte dvostruko skuplje od radničkih otkako ih država financira sa 75%

Većina učenika putuje autobusima osječkog "Panturista", kazala je predsjednica Učeničkog vijeća SSŠ-a Martina Brataljenović, dodavši kako učenicima iz najudaljenijih mjesta u Đakovštini mjesečna karta po novoj cijeni stoji i do 800 kuna, a posebno je teško obiteljima u kojima u školu putuje i dvoje-troje srednjoškolaca.

Nakon prosvjeda, koji je trajao jedan školski sat, učenici SSŠ-a zaputili su se prema predstavništvu "Panturista" na Autobusnom kolodvoru, a onda su se vratili u krug škole. Poručili su da su spremni prosvjedovati i više dana ako im se ne ispune zahtjevi.

Voditelj Operativno-komercijalne službe "Panturista" iz Osijeka Hrvoje Petričević izjavio je da karte nisu poskupjele, nego da je prijevoznik samo smanjio komercijalni popust za učenike s 50 na 30 posto. Jedini smo godinama davali popust od 50 posto, no da bismo odgovorili na val poskupljenja i održali se na tržištu, u prosincu 2007. morali smo sniziti popust, istaknuo je Petričević.

U drugim krajevima gdje taj prijevoznik obavlja prijevoza u sufinanciranje razlike, negdje i više od nje, uključile u se lokalne samouprave. U "Panturistu" odbacuju prigovore o kašnjenju i neusklađenosti voznog reda tvrdeći da se vozni red nije mijenjao godinama.