HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica u Dnevniku Nove TV komentirala je izbor novih čelnih ljudi institucija Europske unije.

Galerija


Šuica je kazala kako bi sigurno bili zadovoljniji da je uspio koncept spitzenkandidata te da je za šefa Europske komisije prošao prijedlog pučana koji su za to mjesto predložili Manfreda Webera.

Vezani članci Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Von der Leyen: Dubravka Šuica zadužena je za konferenciju o budućnosti Europe Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Službeno objavljen popis kandidata za članove Europske komisije, među predloženima i dosadašnja hrvatska eurozastupnica

"Nije bilo mogućee druzgačije, politika je umijeće mogućega. Prihvatili smo prijedlog Europskog vijeća, a danas smo već izabrali i predsjednika parlamenta. Izabrali smo i deset potpredsjednika među kojima je pet iz redova Pučana", kazala je Šuica.

"Važno je prvi put žena na čelu Komisije"

Na pitanje je li Ursula von der Leyen najbolji izbor za predsjednicu Europske komisije, Šuica je odgovorila:

"Ona je solidan izbor, ima solidno iskustvo. Važno je i što na čelu Komisije prvi puta biti žena"

Istaknula je kako su pučani tijekom dugotrajnih pregovora pokazali visoku razinu razumijevanja.

"Posebno se na držanju treba zahvaliti Manfredu Weberu. Neki europski čelnici ga nisu mogli prihvatiti, a on se solidarizirao s time", kazala je Šuica.

"Stajališta von der Leyen su nam prihvatljiva"

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu kazala je kako su stajališta von der Leyen za njih "potpuno prihvatljiva".

"Ne vjerujem da će biti nekih iznenađenja, ali sve je moguće u hodu. Danas je postignut jedan veliki kompromis. Nema konsenzusa, ali kompromis je tu", rekla je.

Na pitanje jesu li izabrani kandidati dobri za Hrvatsku, Šuica je odgovorila kako vjeruje da će se vrlo brzo steći uvjeti za ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu.

"Komisiju ne čini samo jedan čovjek. Svatko će tu imati nešto za reći pa tako i Hrvatska", kazala je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr