Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images)
Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images

O stravičnom silovanju maloljetne djevojke u zadru oglasilo se Ministarstvo pravosuđa.


Iz Ministarstva pravosuđa poručuju da osuđuju svaki oblik nasilja te da će pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela koja su povezana uz nasilje općenito. U priopćenju ministarstva se navodi da ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca, no da će osobito pozorno pratiti daljnji tijek kaznenog postupka.

Vezani članci Fizički obračun, ilustracija Privedeni mladići koji su u Zadru bokserom napali maloljetnika: "Pretukli su ga krvnički, brutalno, to je za mene pokušaj ubojstva" Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Nasilnik u Kaštelima sjekirom krenuo na policiju, svladala ga interventna: Prevezen na psihijatriju

Priopćenje Ministarstva pravosuđa prenosimo u cijelosti.

Vezano uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru u kojem je žrtva maloljetna osoba Ministarstvo pravosuđa snažno osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjena nad maloljetnim osobama.

Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.

Kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru je u tijeku te Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti, u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

Jedina instanca koja je trenutno ovlaštena procjenjivati zakonitost postupanja suca i donesenih odluka je sud u postupku po podnesenim pravnim lijekovima. Prema do sada dostupnim podacima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada Županijsko državno odvjetništvo u Zadru ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku Županijskog suda u Zadru, što i očekujemo da će učiniti, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, sedam mladića u dobi od 17 do 19 godina sedam puta su, u razdoblju od kolovoza prošle godine do srpnje ove godine, navodno silovali tada 15-godišnju djevojčicu u jednom mjestu pokraj Zadra.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je određivanje istražnog zatvora za mladiće zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no sudac istrage ih je pustio da se brane sa slobode uz zaštitne mjere. Javnost i struka očekivali su drugačiju odluku. Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će se žaliti na odluku suda.