Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očekuju žalbu državnog odvjetništva

Ministarstvo pravosuđa o slučaju silovanja kod Zadra: "S osobitom pozornošću ćemo pratiti tijek postupka i odluke"

Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images)
Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images
O stravičnom silovanju maloljetne djevojke u zadru oglasilo se Ministarstvo pravosuđa.

Iz Ministarstva pravosuđa poručuju da osuđuju svaki oblik nasilja te da će pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela koja su povezana uz nasilje općenito. U priopćenju ministarstva se navodi da ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca, no da će osobito pozorno pratiti daljnji tijek kaznenog postupka.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Priopćenje Ministarstva pravosuđa prenosimo u cijelosti.

Vezano uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru u kojem je žrtva maloljetna osoba Ministarstvo pravosuđa snažno osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjena nad maloljetnim osobama.

Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.

Kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru je u tijeku te Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti, u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.

Jedina instanca koja je trenutno ovlaštena procjenjivati zakonitost postupanja suca i donesenih odluka je sud u postupku po podnesenim pravnim lijekovima. Prema do sada dostupnim podacima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada Županijsko državno odvjetništvo u Zadru ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku Županijskog suda u Zadru, što i očekujemo da će učiniti, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, sedam mladića u dobi od 17 do 19 godina sedam puta su, u razdoblju od kolovoza prošle godine do srpnje ove godine, navodno silovali tada 15-godišnju djevojčicu u jednom mjestu pokraj Zadra.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru zatražilo je određivanje istražnog zatvora za mladiće zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no sudac istrage ih je pustio da se brane sa slobode uz zaštitne mjere. Javnost i struka očekivali su drugačiju odluku. Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će se žaliti na odluku suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene